Rolul rinichilor și evaluarea funcției renale

Rinichii sunt 2 organe care au forma boabelor de fasole și care sunt situate retroperitoneal, de o parte și de alta a coloanei vertebrale.

image

În acest articol îți spunem care sunt rolurile rinichilor pentru sănătatea organismului, care sunt bolile care îi afectează și cum se evaluează starea de sănătate a rinichilor.

Rolul rinichilor

Principala funcție a rinichilor este aceea de a elimina prin urină produșii reziduali și de a filtra aproximativ 200 litri de sânge în fiecare zi, prin intermediul a milioane de mici filtre de la nivelul rinichilor (numite nefroni). În cazul în care nefronii își pierd capacitatea de filtrare, există riscul de lezare a nefronilor și de acumulare a unei cantități periculoase de lichide și produși reziduali.

Alte roluri ale rinichilor

●     Reglarea nivelurilor de minerale din sânge (sodiu, potasiu, calciu).

●     Funcția endocrină: secretă hormoni cu funcții importante în organism (forma activă a vitaminei D, renina, eritropoetina).

Cele mai frecvente afecțiuni ale rinichilor

Dacă rinichii nu funcționează așa cum ar trebui, se poate ajunge la dezvoltarea unor afecțiuni renale importante. Rinichii își pierd capacitatea de a funcționa normal treptat, în luni sau chiar ani. Bolile de rinichi care se întâlnesc cel mai frecvent sunt:

●     glomerulonefrita;

●     litiază renală

●     pielonefrita

●     insuficiența renală (boală cronică de rinichi) (1).

Insuficiența renală poate duce și la alte probleme de sănătate, precum:

●     anemie;

●     hipertensiune arterială;

●     creșterea nivelului de colesterol.

Evaluarea stării de sănătate a rinichilor

Uneori, este posibil ca o persoană să piardă aproape în totalitate funcția renală înainte ca o afecțiune renală să se manifeste. Atunci când apar simptome, poate fi vorba despre:

●     Oboseală;

●     Lipsa apetitului;

●     Urină tulbure;

●     Urină cu miros înțepător sau de culoare închisă;

●     Prezența sângelui în urină (hematurie);

●     Cantitate mică de urină;

●     Durere sau usturime la urinare (2).

Este important ca medicul să evalueze sănătatea rinichilor printr-o serie de analize de sânge și de urină. Cele mai uzuale analize prin care se poate evalua sănătatea rinichilor sunt:

●     creatinina serică;

●     ureea serică;

●     sumarul de urină.

Creatinina serică

Despre creatinina serică trebuie să știi că este analiza care are ca scop măsurarea creatininei în sînge. Creatinina este un reziduu metabolic ce rezultă din descompunerea unei substanțe implicate în procesele de stocare a energiei (creatina). Stabilirea concentrației de creatinină serică este un indicator important al funcției renale. Cu alte cuvinte, dacă nivelul concentrației de creatinină este crescut, medicul urolog poate trage concluzia că rinichii pacientului nu funcționează normal. Determinarea creatininei serice nu este suficientă, sunt și alte teste și analize pe care medicul le poate solicita, înainte de a stabili diagnosticul.

Determinarea creatininei nu presupune pregătiri din partea pacientului. Este recomandat ca analiza să se facă pe nemâncate. De asemenea, pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la eventualele tratamente pe care le urmează, pentru că unele medicamente pot crește concentrația de creatinină (3).

Ureea serică

Nivelul de uree reprezintă o aproximare a ratei filtrării glomerulare a rinichilor. Ureea este de fapt produsul final al metabolismului și este eliminată, în cea mai mare parte, prin urină. Ce nu se elimină prin urină este resorbit, ulterior, în fluxul sanguin. Ureea serică este importantă pentru că oferă informații despre funcția renală, dar și despre funcția hepatică.

Sumarul de urină

Examenul de urină presupune recoltarea primei urine de dimineață, pentru că aceasta este cea mai concentrară. Urina se recoltează într-un recipient steril care poate fi luat de la farmacie.

Pe lângă creatinina serică, ureea serică și sumarul de urină, medicul poate recomanda și alte teste pentru evaluarea rinichilor:

●     ecografie renală: se poate depista obstrucția căilor urinare pentru a se preveni, astfel, dezvoltarea unei afecțiuni renale cronice.

●     tomografie computerizată (CT) sau test imagistic prin rezonanță magnetică nucleară (RMN): sunt teste care permit vizualizarea detaliată a organelor interne, inclusiv a rinichilor.

●     Bbiopsia renală: ajută la examinarea morfologică a țesutului renal.

Analizele și testele renale sunt interpretate de medicul urolog și tot acesta stabilește diagnosticul și recomandă tratamentul adecvat. 

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

(1)   Access Pharmacy, „Evaluation of kidney function”, accesat în data de 26.04.2023: https://accesspharmacy.mhmedical.com/content.aspx?sectionid=134127006&bookid=1861

(2)   Medscape, „Chronic kidney disease workup”, accesat în data de 26.04.2023: https://emedicine.medscape.com/article/238798-workup

(3)    National Kidney Foundation, „Creatinine”, accesat în data de 26.04.2023: https://www.kidney.org/atoz/content/what-creatinineRecente

Samsung sau iPhone Iată ce telefon ți se potrivește mai bine în funcție de nevoile tale de zi cu zi! jpeg
par carut jpg
caine, fructe, cirese jpg
Ochi hazel jpg
shutterstock 418125508 jpg
Piele sanatoasa, fructe jpg
Sapunuri care alunga insectele tantarii  Sursa foto Pixabay jpg
masina de spalat vase jpg
lampi led unghii jpg
cumsedepisteazacanceruloral jpg
shutterstock 1746013364 jpg
exfoliant fata xpertbeauty jpg
Pleci la shopping  5 lucruri pe care sa le alegi cu maxima atentie jpg
shutterstock 1433984846 jpg
7 moduri mai putin stiute prin care iti protejezi rinichii  Sursa foto shutterstock 1922026235 jpg
Tort de ciocolata cu cirese  Sursa foto shutterstock 1459193222 jpg
femeie care nu slăbește  sursa   Shutterstock jpg
casa bântuită  foto   Shutterstock jpg
Pui souvlaki  Sursa foto shutterstock 1145156660 jpg
rochii elegante jpg