Semnele care pot da de gol excesul de zahăr. La ce să fii atent

Kilogramele în plus și apariția cariilor nu sunt singurele semne pe care organismul ți le dă când consumi prea mult zahăr. Iată și alte simptome cu care te poți confrunta! 

image

Zahărul este un ingredient pe care îl găsim în majoritatea produselor dulci. Preparatele care îl conțin ne pot îmbunătăți dispoziția, însă consumul în exces de zahăr adăugat poate fi nociv pentru sănătate. Știm deja că zahărul poate fi de vină pentru kilogramele în plus sau pentru apariția cariilor, dar există mult mai multe semne prin care organismul te poate avertiza că îl consumi într-o cantitate mare. Fii atent la aceste semne, deoarece zahărul este un factor de risc în apariția sau agravarea unor afecțiuni, precum diabetul sau bolile de inimă! 

Citește și: Ce trebuie să știi despre tipurile de zahăr: de la valoarea nutrițională la doza zilnică recomandată 

Poftă persistentă de zahăr 

Dependența de zahăr este reală și poate fi periculoasă pentru organism. Când mănânci produse care conțin zahăr, nivelul de zahăr în sânge crește, apoi scade brusc, pe măsură ce corpul eliberează insulină. În urma acestui proces, vei deveni lipsit de energie și vei consuma, din nou, alte produse cu zahăr. Fii atent la acest obicei! 

Aspectul pielii se schimbă

Consumul regulat de zahăr poate provoca o reacție chimică care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. Când consumi prea mult zahăr, pielea devine uscată, mai puțin flexibilă și elastică, ceea ce favorizează apariția ridurilor și accentuarea celor existente.

Vezi și: Excesul de zahăr, gluten, lactate sau vin se vede și pe chip. Când știi că pielea ta este afectată 

Îți este mereu foame 

Alimentele care conțin zahăr sunt, de obice, sărace în fibrele care controlează senzația de foame. S-a demonstrat că produsele cu zahăr interferează cu controlul apetitului, iar cu cu cât mănânci mai multe alimente dulci, cu atât îți va fi mai foame. 

Poți să devii anxios 

Când mănânci mult zahăr, nivelul glucozei din sânge are o influență negativă inclusiv asupra stării de spirit. Concret, zahărul te poate face să te simți rău, iar persoanele anxioase își pot agrava simptomele. În cadrul unui studiu, s-a demonstrat că persoanele care sufereau de anxietate obișnuiau să consume multe alimente bogate în zahăr și grăsimi. 

Citește și: Este zahărul din nucă de cocos mai sănătos? 

Ai insomnii

Dacă suferi de insomnii, trebuie să fii atent și la cantitatea de zahăr pe care o consumi. Un studiu a arătat că dieta bogată în alimente care conțin zahăr reprezintă un factor care influențează dezvoltarea insomniilor, in timp ce consumul de fructe și legume proaspete ameliorează problemele legate de odihnă. 

Ești din ce în ce mai stresat 

Apelezi la cosumul de dulciuri când ești stresat? Poate părea o modalitate bună de a te calma, dar, în realitate, zahărul oferă confort doar pe termen scurt și nu este o opțiune sănătoasă pentru a ameliora stresul. Din contră, poți să devii chiar și mai stresat decât erai înainte să mănânci dulciuri. 

Sursă foto: Shutterstock