Top 5 metode eficiente pentru dezvoltarea creativității la copii

Într-o lume în permanentă schimbare, învățarea trebuie să realizeze altfel. Trebuie să se pună accent pe dezvoltarea personalității copiilor, pentru a se asigura o adaptare la cerințele realității de astăzi.

image

Copii trebuie să știe cum să selecteze multitudinea de informații cu care intră în contact și cum să utilizeze aceste informații. Succesul copilului depinde nu numai de acumularea de informații, ci și de creativitatea lui. Vrei să știi cum poți ajuta copilul să-și dezvolte creativitatea?

Iată câteva metode eficiente de stimulare a creativității acestora!

Jocul

Jocul ocupă un rol foarte important în viața de zi cu zi a copiilor. Jucându-se, copilul își satisface nevoia de activitate, se transpune în diverse roluri și situații, ceea ce îl ajută să se adapteze provocărilor. Prin joc, copilul cunoaște într-un mod plăcut lumea înconjurătoare și se integrează în societate. În cadrul jocului colectiv are loc comunicarea între copii, socializarea. Așadar, invită-ți copilul la joc în familie sau organizează-i întâlniri cu prietenii, pentru un joc de societate, de exemplu. Jocul Dixit de pe altex.ro, este unul dintre cele mai versatile jocuri de societate, are cărți de joc frumos ilustrate, originale, deosebite. Ajută la dezvoltarea gândirii și a creativității. În plus, unul din cele mai importante beneficii ale jocurilor de societate, rămâne puterea acestora de a produce bună dispoziție. 

Alte jocuri utile pentru dezvoltarea creativității sunt: jocul de-a personajele (în care copilul inventează ori creează situații, conversații, probleme, rezolvări ale problemelor), teatrul de păpuși, jocul Mima, jocul “Micul povestitor” etc.

Cititul

Este bine cunoscut faptul că cititul ajută la dezvoltarea gândirii, a limbajului și a creativității. Dar, din păcate, este destul de greu să atragem copiii către această activitate, acum în era tehnologiei. Cei mai mulți preferă vizionarea de filme sau desene animate și jocurile video dar, nu este o regulă generală. Ajută-ți copilul să descopere minunata lume a poveștilor citite. Lectura poate fi o sursă excelentă de divertisment și poate ajuta copiii să socializeze mai bine, prezentându-li-se idei sau perspective noi. Cititul îl încurajează pe cel mic să se exprime creativ, oferindu-i libertatea de a explora subiecte și moduri de gândire noi.

Explorarea naturii

Copilul trebuie să exploreze natura, fie că e vorba de un, curte bunicilor, o pădure, munte, mare. Încurajează-l să petreacă mult timp în aer liber, pentru a observa și interacționa cu multitudinea de lucruri care îl înconjoară. Astfel, cu siguranță creativitatea va fi stimulată. 

Arta

Arta înseamnă creativitate. Amenajează-i copilului un spațiu care invită la exprimarea creativă, dotat cu creioane colorate, acuarele, hârtie, plastilină, lut și alte articole. Arta este o metodă de dezvoltare a creativității ce ajută totodată și la crearea unui sentiment de mândrie, de încredere în sine.

Muzica

Cântatul vocal sau la instrumente, permite copiilor să se exprime prin sunete. Crearea muzicii presupune ca cel mic să fie inventiv, să exploreze diferite sunete, ritmuri, melodii. Beneficiile studierii unui instrument muzical sunt cunoscute; pe lângă dezvoltarea creativității, ajută la dezvoltarea concentrării, memoriei, gândirii.

Așadar, trebuie să le oferim copiilor șansa de a-și dezvolta creativitatea prin activități diverse interactive și distractive. Astfel, copiii de azi, adulții de mâine, se pot exprima liber, pot gândi creativ și pot răspunde oricărei provocări cu soluții creative.

Sursa foto: pexels.com