4 lucruri pe care le poți face pentru a evita epuizarea atunci când ești mămică

Epuizarea fizică și psihică reprezintă un obstacol real pentru multe mame, deoarece, chiar dacă maternitatea este o experiență unică și plină de bucurii, poate fi și extrem de solicitantă.

image

De aceea, este important să iei măsuri încă dinainte de a te simți copleșită de situație. Descoperă, în cele ce urmează, câteva idei pe care le poți pune în aplicare pentru a evita epuizarea.

1.  Adoptă un stil de viață sănătos

Atunci când adopți un stil de viață sănătos, îți asiguri un sistem imunitar puternic, care să facă față provocărilor din exterior și care să contribuie la reducerea nivelului de stres și anxietate, ceea ce este esențial pentru sănătatea mentală și emoțională a mamei. De asemenea, acest stil de viață poate fi un exemplu pozitiv pentru copilul tău, învățându-l de mic să valorizeze sănătatea și bunăstarea.

Primul pas pe care îl poți face în direcția acestui stil de viață este de a-ți planifica timpul în așa fel încât să poți integra activități sănătoase în rutina ta. Stabilește obiective realiste și planifică în avans mesele sănătoase și sesiunile de exerciții fizice.

Implică și copilul în activitățile tale sănătoase. Mergi la plimbare cu căruciorul sau, dacă se află la vârsta potrivită, implică-l în sesiunile tale de exerciții fizice. În plus, și participarea lui la prepararea meselor sănătoase poate fi o modalitate minunată de a petrece timp de calitate împreună.

Totuși, pentru că nu poți să planifici chiar toate aspectele vieții și să-ți controlezi pe deplin starea de sănătate, poți să apelezi la o asigurare de viață care îți oferă un plus de protecție, în cazul evenimentelor neprevăzute. Referitor la beneficii asigurare de viata, acestea sunt multiple, însă cel mai important în acest context este că ajută la combaterea epuizării psihice, deoarece ai liniștea unei protecții financiare, în cazul unor situații care îți pun în pericol sănătatea.

2.  Nu neglija odihna

Un stil de viață sănătos nu se rezumă doar la o alimentație echilibrată și la activități fizice, ci presupune și odihnă adecvată. Lipsa de odihnă îți poate afecta atât starea de sănătate, cât și capacitatea de a face față stresului și anxietății asociate cu creșterea unui copil. În schimb, odihna adecvată permite corpului să se recupereze și să se refacă după zilele lungi și obositoare, oferindu-ți mai multă răbdare și energie pentru a interacționa cu cel mic în mod pozitiv și constructiv.

Este important să înțelegi că prioritizarea odihnei tale nu înseamnă că trebuie să ignori responsabilitățile față de copil și familie. Iată cum poți să echilibrezi toate aceste aspecte:

●     Alocă-ți câteva momente pe parcursul zilei pentru a te relaxa și a te odihni, chiar și pentru câteva minute. Fie că este vorba despre o scurtă pauză în timp ce copilul doarme, fie despre un moment de relaxare, când este implicat într-o activitate independentă sau cu partenerul tău, fiecare moment contează.

●     Nu ezita să ceri ajutor atunci când ai nevoie sau dacă te simți copleșită.

●     Pe măsură ce copilul tău crește, încurajează-l să devină mai independent. Acest lucru îți va permite să ai mai mult timp pentru tine și să te odihnești, în timp ce copilul se implică în activități potrivite vârstei sale.

3.  Fii realistă

Cu toate că începi să iei măsurile necesare pentru a evita epuizarea, ca mamă, este ușor să cazi pradă presiunilor și așteptărilor nerealiste care conturează imaginea unei mame perfecte. De aceea, este crucial să fii realistă în ceea ce privește procesul de creștere a copilului și să înțelegi că și mamele perfecte în ochii copiilor fac, uneori, greșeli.

Primul pas către evitarea epuizării din cauza așteptărilor nerealiste este să înțelegi că fiecare mamă și fiecare copil sunt unici. Ce funcționează pentru o familie poate să nu funcționeze pentru alta, iar ceea ce pare a fi perfect în mediul online este, de multe ori, departe de realitatea cotidiană.

Fii realistă în așteptările tale și înțelege că unele zile vor fi dificile, iar asta este perfect normal.

4.  Conectează-te cu alte mame

Și simțul de izolare poate să ducă la epuizare, în special atunci când petreci mult timp acasă, cu cel mic. Totuși, pentru că nimeni nu înțelege mai bine provocările și bucuriile maternității decât alte mame, conectarea cu acestea poate fi o soluție eficientă în diminuarea sentimentului de epuizare.

Explorează comunitățile online pentru părinți, cum ar fi forumurile sau grupurile de discuții pe rețelele sociale, pentru un mod excelent de a te conecta cu alte mame, chiar și atunci când nu poți să ieși din casă.

De asemenea, alte locuri în care te poți conecta cu alte mame sunt spațiile de joacă sau grădinița. Acolo poți întâlni alte mame cu copii de vârste similare și să stabilești legături care să fie benefice de ambele părți.

Concluzionând, prin implementarea soluțiilor din acest articol, poți evita episoadele epuizante din viața de mamă. Acest lucru îți permite să rămâi conectată cu tine, în timp ce îți îndeplinești rolul de mămică.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg