Chiar are nouă vieți? Câți ani va trăi pisica ta, conform unui nou studiu

Stăpânii de pisici pot afla acum cât poate trăi patrudedul lor, în urma concluziilor la care a ajuns o cercetare revoluționară.

image

Pentru prima dată în istorie, oamenii de știință au realizat „un tabel al speranței de viață” pentru pisici, care punctează anii pe care îi au aceste animale de companie de trăit în funcție de anumiți factori, evident.

Pentru a realiza acest lucru, o echipă de la Colegiul Regal Veterinar din Marea Britanie, împreună cu cei de la Universitatea Națională Chung Hsing din Taiwan, au analizat datele strânse de la aproape 7.500 de pisici din Marea Britanie, care au decedat între ianuarie 2019 și martie 2021.

Rezultatele cercetării au conchis că speranța generală de viață la pisicile de sex feminin era cu 1,33 ani mai mare decât cea a motanilor. Rasa birmaneză are cea mai mare speranță de viață față de toate celelalte rase de pisici. Birmanezele pot ajunge la 14,4 ani, apoi, în clasament, urmează corciturile, care au o medie de 11,9 ani de trăit, iar siamezele rămân, de obicei, în viață timp de 11,7 ani.

Pisica cu cea mai mică speranță de viață este Sphynx, care nu depășește, de multe ori, 6,8 ani.   

Ce factori au fost luați în seamă atunci când s-a calculat speranța de viață a unei pisici? Ei bine, pisicile care treiesc cel mai puțin sunt cele de rasă pură, prea slabe sau prea grase. Așadar extremele în greutate sunt de evitat și… rasele pure. Auci!

image

La ce folosesc aceste predicții? În primul rând, la deciziile pe care le pot lua stăpânii și medicii veterinari în privința unui tratament sau… încheierii vieții unui animăluț de companie.

„Astfel, îi ajutăm pe oameni să ia cele mai bune decizii în orivința pisicilor lor”, a dezvăluit medicul Dan O'Neill, co-autorul studiului. „Încă de când există viață civilizată pe pământ, predicțiile au fost întotdeauna captivante”, a conchis acesta.  

În concluzie, e bine de știut cât de poți bucura de compania pisicii tale, pentru a profita cât mai mult de prezența ei în viața ta, nu crezi?

foto - ShutterstockRecente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit jpg
Gogosi cu mas si scortisoara Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
Briose cu mere sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg
Laptele cu mirodenii regleaza glicemia si digestia Sursa foto shutterstock 1843827337 jpg