Chiar are nouă vieți? Câți ani va trăi pisica ta, conform unui nou studiu

Stăpânii de pisici pot afla acum cât poate trăi patrudedul lor, în urma concluziilor la care a ajuns o cercetare revoluționară.

image

Pentru prima dată în istorie, oamenii de știință au realizat „un tabel al speranței de viață” pentru pisici, care punctează anii pe care îi au aceste animale de companie de trăit în funcție de anumiți factori, evident.

Pentru a realiza acest lucru, o echipă de la Colegiul Regal Veterinar din Marea Britanie, împreună cu cei de la Universitatea Națională Chung Hsing din Taiwan, au analizat datele strânse de la aproape 7.500 de pisici din Marea Britanie, care au decedat între ianuarie 2019 și martie 2021.

Rezultatele cercetării au conchis că speranța generală de viață la pisicile de sex feminin era cu 1,33 ani mai mare decât cea a motanilor. Rasa birmaneză are cea mai mare speranță de viață față de toate celelalte rase de pisici. Birmanezele pot ajunge la 14,4 ani, apoi, în clasament, urmează corciturile, care au o medie de 11,9 ani de trăit, iar siamezele rămân, de obicei, în viață timp de 11,7 ani.

Pisica cu cea mai mică speranță de viață este Sphynx, care nu depășește, de multe ori, 6,8 ani.   

Ce factori au fost luați în seamă atunci când s-a calculat speranța de viață a unei pisici? Ei bine, pisicile care treiesc cel mai puțin sunt cele de rasă pură, prea slabe sau prea grase. Așadar extremele în greutate sunt de evitat și… rasele pure. Auci!

image

La ce folosesc aceste predicții? În primul rând, la deciziile pe care le pot lua stăpânii și medicii veterinari în privința unui tratament sau… încheierii vieții unui animăluț de companie.

„Astfel, îi ajutăm pe oameni să ia cele mai bune decizii în orivința pisicilor lor”, a dezvăluit medicul Dan O'Neill, co-autorul studiului. „Încă de când există viață civilizată pe pământ, predicțiile au fost întotdeauna captivante”, a conchis acesta.  

În concluzie, e bine de știut cât de poți bucura de compania pisicii tale, pentru a profita cât mai mult de prezența ei în viața ta, nu crezi?

foto - Shutterstock