Cel mai important aliment pe care îl poți consuma dacă ai peste 50 de ani
Pentru că nevoile alimentare se schimbă pe măsură ce anii trec, un nutriționist îți spune care este cel mai important aliment pe care îl poți consuma dacă ai peste 50 de ani și ce mâncăruri să eviți.
Dacă ai atins vârsta de 50 de ani, pentru a-ți menține sănătatea și starea de bine, este important să ai o alimentație echilibrată, care să includă o varietate de substanțe sănătoase, în special vitamina B12, acizi grași omega-3 și vitamina D. De asemenea, există un aliment pe care, potrivit dieteticianului Johna Burdeos, trebuie să îl adaugi neapărat în meniul tău.
Citește și: Studiu: Acest aliment te ajută să trăiești mai mult. Este o sursă nemaipomenită de substanțe hrănitoare
Un aliment valoros pentru persoanele de peste 50 de ani este peștele, în special cel bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi: somonul, sardinele, macroul și heringul. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamației, la îmbunătățirea sănătății inimii și sprijină funcția cognitivă:
„Îmi place să recomand conservele de pește (în special somonul) pentru că este foarte hrănitor, oferind calciu și vitamina D, pe lângă proteine și omega-3‟, a dezvăluit specialistul, care a spus și cum preferă să îl consume: „Îmi place să îl amestec cu iaurt simplu grecesc, puține condimente, morcovi sau țelină tocată și să îl consum cu salată și pâine prăjită‟.
Ce alte alimente recomandă
Dacă nu îți place să consumi pește gras, specialistul îți recomandă să adaugi în dietă fructe de pădure, bogate în antioxidanți, substanțe care protejează împotriva daunelor celulare și previn bolile de inimă.
În plus, pe lista de cumpărături este necesar să pui și spanac, varză și salată, deoarece sunt bogate în calciu și vitamina K, importante pentru menținerea sănătății oaselor.
Și nucile și semințele (în special semințele de chia și semințele de in) sunt excelente pentru persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, deoarece susțin sănătatea inimii și îmbunătățesc digestia.
Citește și: Poftă de ciocolată? Cu aceste alimente sănătoase și delicioase o poți înlocui fără regrete!
Cele mai nepotrivite alimente
La polul opus, nutriționistul spune că alegerile nepotrivite pentru persoanele de peste 50 ani sunt mâncărurile procesate și cele de tip fast-food: „Aceste alimente sunt bogate în sodiu, grăsimi nesănătoase și zaharuri adăugate, care pot să crească riscul de boli de inimă și de diabet de tip 2. De asemenea, au un conținut scăzut de nutrienți‟.
Totodată, dieteticianul nu recomandă nici băuturile dulci, prăjiturile și mâncărurile prăjite.
Sursă foto: Shutterestock