Cel mai important aliment pe care îl poți consuma dacă ai peste 50 de ani

Pentru că nevoile alimentare se schimbă pe măsură ce anii trec, un nutriționist îți spune care este cel mai important aliment pe care îl poți consuma dacă ai peste 50 de ani și ce mâncăruri să eviți. 

image

Dacă ai atins vârsta de 50 de ani, pentru a-ți menține sănătatea și starea de bine, este important să ai o alimentație echilibrată, care să includă o varietate de substanțe sănătoase, în special vitamina B12, acizi grași omega-3 și vitamina D. De asemenea, există un aliment pe care, potrivit dieteticianului Johna Burdeos, trebuie să îl adaugi neapărat în meniul tău. 

Citește și: Studiu: Acest aliment te ajută să trăiești mai mult. Este o sursă nemaipomenită de substanțe hrănitoare 

Un aliment valoros pentru persoanele de peste 50 de ani este peștele, în special cel bogat în acizi grași omega-3, cum ar fi: somonul, sardinele, macroul și heringul. Acizii grași omega-3 ajută la reducerea inflamației, la îmbunătățirea sănătății inimii și sprijină funcția cognitivă: 

„Îmi place să recomand conservele de pește (în special somonul) pentru că este foarte hrănitor, oferind calciu și vitamina D, pe lângă proteine și omega-3‟, a dezvăluit specialistul, care a spus și cum preferă să îl consume: „Îmi place să îl amestec cu iaurt simplu grecesc, puține condimente, morcovi sau țelină tocată și să îl consum cu salată și pâine prăjită‟. 

Ce alte alimente recomandă

Dacă nu îți place să consumi pește gras, specialistul îți recomandă să adaugi în dietă fructe de pădure, bogate în antioxidanți, substanțe care protejează împotriva daunelor celulare și previn bolile de inimă.

În plus, pe lista de cumpărături este necesar să pui și spanac, varză și salată, deoarece sunt bogate în calciu și vitamina K, importante pentru menținerea sănătății oaselor.

Și nucile și semințele (în special semințele de chia și semințele de in) sunt excelente pentru persoanele trecute de vârsta de 50 de ani, deoarece susțin sănătatea inimii și îmbunătățesc digestia. 

Citește și: Poftă de ciocolată? Cu aceste alimente sănătoase și delicioase o poți înlocui fără regrete! 

Cele mai nepotrivite alimente 

La polul opus, nutriționistul spune că alegerile nepotrivite pentru persoanele de peste 50 ani sunt mâncărurile procesate și cele de tip fast-food: „Aceste alimente sunt bogate în sodiu, grăsimi nesănătoase și zaharuri adăugate, care pot să crească riscul de boli de inimă și de diabet de tip 2. De asemenea, au un conținut scăzut de nutrienți‟.

Totodată, dieteticianul nu recomandă nici băuturile dulci, prăjiturile și mâncărurile prăjite. 

Sursă foto: Shutterestock  



Recente

chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg
clickpentrufemei ro   Cum sa alegi o jacheta de dama care sa combine stilul  i func ionalitatea imag principala jpg
Minitarte cu stafide si nuci  Sursa foto shutterstock 2102404258 jpg
woman with eating disorder trying eat healthy jpg
craciunite 4 jpg
Tocanita cu linte si dovleac  Sursa foto shutterstock 1521090608 jpg
young woman home clothes sitting sofa use spray nose jpg
woman happy winter park jpg
Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg