ADHD la adulți: semnele tulburării și modalități de gestionare
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este întâlnită și la maturitate, afectând relațiile sociale și personale și performanța la locul de muncă. Descoperă ce simptome are și cum poate fi gestionată!
Cauzele exacte ale ADHD-ului nu sunt pe deplin înțelese, dar se pare că dezvoltarea acestei tulburări poate fi influențată de o combinație de factori genetici, neurobiologici și de mediu. Cercetările sugerează că există o predispoziție genetică – dacă unul sau ambii părinți au ADHD, există o probabilitate mai mare ca și copiii să dezvolte această tulburare.
De asemenea, anumite anomalii în structura și funcționarea creierului pot contribui la ADHD. Zonele creierului implicate în controlul atenției și comportamentului sunt diferite la persoanele cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție. Și existența unor factori de mediu, cum ar fi expunerea la substanțe toxice în timpul sarcinii sau la o vârstă fragedă, traumatismele cerebrale sau prezența unui stres constant ar putea contribui la dezvoltarea ADHD-ului. Diagnosticată de obicei în copilărie, tulburarea poate urmări persoana până la maturitate.
Citește și: Ce este ADHD? Nelly Furtado ne spune cum ține în frâu tulburarea
Simptomele ADHD-ului
Semnele tulburării la adulți pot fi diverse, printre care:
Dificultăți în menținerea atenției – adulții cu ADHD sunt ușor de distras de la sarcinile și activitățile zilnice.
Impulsivitate – tendința de a lua decizii fără a evalua pe deplin consecințele sau de a întrerupe oamenii în timpul conversațiilor este un alt semn de ADHD la adulți.
Hiperactivitate – nu toți adulții cu ADHD prezintă hiperactivitate, dar unii pot avea dificultăți în a sta liniștiți, părând mereu agitați.
Probleme de organizare: persoanele cu ADHD întâmpină greutăți în organizarea sarcinilor și în menținerea unui mediu de lucru ordonat.
Amânarea cronică a sarcinilor – adulților cu ADHD le e greu și să înceapă, și să finalizeze sarcinile pe care le au, adesea amânându-le până când devin urgente sau până când e prea târziu.
Probleme în relații: ADHD-ul poate afecta relațiile personale și profesionale din cauza dificultăților de comunicare și de procesare a emoțiilor.
Vezi și: Ce dezvăluie obiceiul de a roade unghiile. Nu indică numai aspecte negative
Așa poate fi gestionată!
Tratamentul și gestionarea ADHD-ului la adulți implică o abordare integrată care poate include consiliere psihologică și, în unele cazuri, medicamente. Dacă o persoană este diagnosticată cu ADHD din copilărie, pe măsură ce crește, învață să-și gestioneze tulburarea. Dacă este diagnosticată la maturitate, va trebui să învețe de la momentul reespectiv ce poate face pentru a-și ține afecțiunea sub control.
Terapia cognitiv-comportamentală este eficientă pentru adulții cu ADHD, ajutându-i să dezvolte strategii de gestionare a timpului, organizare și concentrare. Terapia poate implica și lucrul la dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare și este de folos și pentru gestionarea stresului, a anxietății și depresiei asociate adesea cu ADHD-ul.
În anumite cazuri, medicamentele pot fi recomandate pentru a ajuta la gestionarea simptomelor. Stimulentele, cum ar fi metilfenidatul și amfetaminele, sunt unele dintre cele mai comune medicamente prescrise. Există și medicamente non-stimulante, cum ar fi atomoxetina și guanfacina, care pot fi luate în calcul pentru unii pacienți.
Foarte important este ca persoana afectată de ADHD să își recunoască tulburarea și să nu o ascundă prietenilor, angajatorilor și colegilor de muncă ori de școală, pentru a se găsi soluții practice în ce privește activitatea comună și pentru a nu apărea probleme de comunicare și relaționare.
Se poate preveni ADHD-ul?
Având în vedere componenta genetică, ADHD-ul nu poate fi total prevenit, dar riscul se poate scădea prin grijă prenatală (femeile însărcinate ar trebui să evite substanțele toxice și să aibă o alimentație sănătoasă) și identificarea și gestionarea promptă a comportamentelor atipice în copilărie.
Sursă foto: Shutterstock