Mititei, aşa cum se făceau odată

1 shutterstock 56034019 jpg jpeg

Rostogolit tocmai de pe dealurile Anatoliei până pe plaiurile mioritice, micii - sau mititeii - sfârâie pe grătarele neaoşe de câteva sute de ani. Totuşi, în pofida gradului mare de rudenie, kebabul turcesc nu se aseamănă mai deloc, la gust, cu micul românesc. De altfel, de-a lungul anilor, însuşi micul şi-a schimbat puţin ingredientele. Iată o reţetă aproape de origini!

Ingrediente

1 kg de ceafă de viţel • 500 g ceafă de porc • 500 g pulpă de miel (şi mai demult, jumătate din această cantitate era carne de cal) • 1 căpăţână usturoi românesc • 1 ardei iute • 1 lingură sare • piper (după gust) • 1 legătură cimbru • 3 linguri smântână nefermentată (alternativ, 1 linguriţă bicarbonat) • 1 linguriţă mirodenii amestecate (ienibahar, rozmarin, chimen) • 1 linguriţă boia.

Pentru fiertură: 1 ceapă mare uscată • 1 morcov mijlociu • 2-3 oase mari de vită.

Citeşte şi: Cum faci cele mai bune sarmale mănăstireşti

Preparare

Oasele de vită sparte, împreună cu zarzavaturile pentru fiertură se pun la foc în doi litri de apă şi se fierb vreo două ore, până ce zeama scade cam la vreo jumătate de litru. Se dă la rece.

Se toacă toată carnea mărunt cu un satâr ascuţit - sau prin maşina de tocat. Se adaugă sarea, piperul, mirodeniile, smântâna sau bicarbonatul, ardeiul iute mărunţit, boiaua şi usturoiul pisat. Se amestecă bine totul cu mâinile (bine spălate).

Supa răcită şi strecurată se adaugă în compoziţie şi se amestecă până ce pasta devine omogenă. Urmează o perioadă de pauză, căci pasta de mici are nevoie să se odihnească la frigider câteva ore bune sau peste noapte.

Citeşte şi: Cuşma lui Goguţă. Cum se prepară cel mai delicios desert pe bază de clătite cu vişine

Se încinge grătarul - ar fi mare păcat să „strici” micii în tigaie - şi se pregătesc mititeii luînd gogoloaie din pastă şi dându-le formă cilindrică. Mâinile se umezesc din când în când, să nu devină prea lipicioase. Dacă ai, poţi folosi şi maşina de făcut cârnaţi, căci merge mai repede. Micii îi întorci de câteva ori pe grătar. Sunt gata când devin sprinţari şi carnea se împământeneşte la culoare. Se servesc cu franzelă şi muştar iute, desigur.



Recente

Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg
Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg