Reţetă de post. Sarmale vegane în stil asiatic

Dacă sarmalele sunt preferatele tale, mai ales în sezonul rece, dar eşti nevoit să renunţi la cele clasice în perioada de post, această reţetă va fi pe placul tău. Sarmalele cu foi de orez făcute în stil asiatic, cu sos de soia, pot fi incluse, fără probleme, şi în meniul celor care au ales să fie vegani.

image

Înfăşurarea legumelor proaspete, tăiate fâşii, alături de spanac şi varză va crea rulouri vegane delicioase. Pot fi servite celor dragi ca fel principal, aperitiv sau gustare. Pentru umplutură, poţi folosi şi alte legume pe care le preferi. Poţi pune şi avocado, sfeclă, boabe de porumb sau de fasole, orez, ceapă verde.

Aceste sarmale sunt cunoscute și sub numele de rulouri de orez sau pacheţele de primăvară vietnameze. Fiecare mușcătură crocantă este plină de aromă, deoarece sosul adaugă exact cantitatea potrivită de dulceaţă și savoare. Aceste rulouri sunt uşor de făcut, cu puţin exerciţiu, şi o modalitate bună de a-i convinge pe copii să mănânce legume. 

Ingrediente pentru patru porţii

Pentru sarmale: 

12 foi de orez 

2 morcovi 

2 castraveți 

1 ardei galben 

1 ardei roșu 

200 g frunze de baby spanac 

100 g varză roșie 

sare 

Pentru sos: 

100 g unt de arahide 

10 g miere 

10 ml sos de soia 

2 căței de usturoi 

30 ml apă 

Te-ar mai putea interesa: Sarmalele, portdrapelul mâncărurilor tradiţionale româneşti. „Repetăm obsesiv că nu le-am inventat“

Cum să faci sarmale vegane

Prepari foile de orez conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Cureți ardeii și-i tai feliuțe. Cureți morcovii și castraveții, apoi le tai bastonașe.

Toci varza bucăți și o freci cu un praf de sare. Pui peste fiecare foaie de orez un strat de frunze de baby spanac, bastonașe de ardei și castravete și varză roșie. Rulezi strâns.  

Vezi și: Sarmale de post, reţeta "ca la mama acasă" pe care trebuie să o încerci

Pentru sos, combini untul de arahide cu mierea, sosul de soia, cățeii de usturoi pisați și apa. Omogenizezi până capătă o consistență cremoasă. Servești sarmalele cu acest sos. 

FOTO: Shutterstock