Ce simte o femeie la începutul sarcinii. Acestea sunt primele semne

Ce simte o femeie la începutul sarcinii  Acestea sunt primele semne jpeg

Primele semne ale sarcinii diferă de la o femeie la alta. Multe susţin că pur si simplu îşi dau seama de acest lucru, ghidate de intuiţie, altele nu au niciun simptom.

Pentru unele femei, simptomele gravidităţii încep chiar în primele săptămâni după concepţie.

Prima dereglare pe care femeile o observă este ciclul menstrual, însă sunt şi alte simptome care indică faptul că ai rămas însărcinată. Bineînţeles, testul de sarcină îţi va arăta sau nu dacă eşti însărcinată. Este bine de ştiut că acurateţea testului depinde de unele aspecte. Vezi AICI care sunt acestea. 

Iată care sunt primele semne ale sarcinii: 

Greaţă cu sau fără vărsături. Deşi sunt numite şi greţuri “matinale”, acestea pot apare oricând în timpul zilei sau nopţii şi încep la aproximativ trei săptămâni după concepţie. Greaţă apare că urmare a creşterii rapide a concentraţiei de estrogen şi progesteron care determina stomacul să elimine mai lent alimentele. În plus, femeile însărcinate au un simt al mirosului mai accentuat, astfel încât mirosuri diverse, cum ar fi cel de mâncare gătită, parfum sau fumul de ţigară, le-ar putea provoca senzaţia de vomă.

Sâni sensibili şi măriţi. Sânii tăi pot fi unul din primele semne că eşti însărcinată. Chiar după două sau trei săptămâni de la concepţie, modificările hormonale pot face că sănii să devină sensibili sau chiar dureroşi şi să-i simţi mai plini şi grei.

Stări de oboseală, istovire, nervozitate. Pentru a trece cu bine peste aceste stări, o femeie trebuie să se odihnească neapărat la prânz şi noaptea. Acestea nu trebuie să facă lucruri care necesită un efort deosebit şi care nu implică o muncă grea.

Nevoia de a urina mai des. Vei avea nevoie să mergi la toaletă mult mai des, în special noaptea.

Oboseala. Că urmare a creşterii nivelului hormonului progesteron, oboseală este unul din simptomele frecvente la începutul sarcinii. În egală măsură, efectele combinate ale scăderii nivelului de glucoză în sânge, tensiunea arterială scăzută şi creşterea producţiei de sânge, toate fac să te simţi vlăguită de energie.

primele semne de sarcina jpg jpeg

Aversiunea sau, din contra, poftă pentru anumite alimente.  Atunci când eşti însărcinată, poţi descoperi că aromă de cafea sau mirosul alimentelor prăjite te fac să strâmbi din nas. Pe de altă parte, poţi avea pofte pentru anumite mâncăruri. Şi toate astea se întâmplă din cauza modificărilor hormonale, mai ales în primul trimestru de sarcina, când acestea sunt mult mai accentuate.

Dureri de spate sau de cap. Un alt simptom pe care îl întâlnim la gravide sunt durerile de spate. Fiind însărcinată, se încep a întinde ligamentele pentru susţinerea fătului. Acestea au proprietatea de a da dureri mari coloanei. Şi durerile de cap sunt un simptom că ai rămas însărcinată.

Scurgeri uşoare de sânge. La aproximativ 8-10 zile de la ovulaţie (chiar înainte de momentul în care în mod normal ai avea menstruaţie) ai putea observa scurgeri uşoare de sânge, cauzate de implantarea embrionului în mucoasa uterului. Scurgerile sunt de obicei roz, şi nu roşii ca în timpul unei menstruaţii normale.

Citeşte şi: Analizele pe care trebuie să le facă orice femeie înainte de a deveni mamă

Coşuri & acnee. Te-ar putea surprinde să descoperi că, deşi nu ai de obicei coşuri sau acnee, ai putea să te trezeşti cu aceste probleme la începutul sarcinii – pentru că se numără printre simptomele precoce de sarcină. Tenul, însă, ţi se va repara imediat ce nivelurile de hormoni ţi se vor regla. Cel mai bine ar fi să aştepţi să treacă de la sine, fără a stoarce coşurile, întrucât pot lăsa cicatrici şi/sau împrăştia bacteriile.

Congestia nazală & răceli. Un făt este foarte inteligent, chiar şi la o vârstă fragedă. Într-o sarcină sănătoasă, sistemul imunitar este împiedicat să atace şi să respingă fătul, aşa cum ar face-o cu un obiect străin. Puterea aceasta este dată de hormonii şi anticorpii produşi de făt. Anticorpii contribuie, de asemenea, la creşterea şi dezvoltarea placentei. Ca urmare a acestor modificări hormonale ale sistemului tău imunitar, ai putea deveni mai sensibilă şi predispusă la răceli şi gripe. Congestiile nazale sunt şi ele foarte frecvente în timpul sarcinii, datorită efectelor hormonilor asupra căilor respiratorii.

Sursă: reginamaria.ro, totuldespremame.ro