3 plante aromatice: utilizează-le eficient în bucătărie!
Dacă vrei să regăseşti în farfurie arome fără egal, foloseşte, când găteşti, ierburi aromatice. Iată cum să le foloseşti eficient în preparatele tale!
Busuiocul – regele sosurilor
Are savori inconfundabile,şi creşte într-o mulţime de varietăţi. Numele său provine din grecescul „basileus“,care înseamnă rege – adică,regele plantelor aromatice. Se foloseşte foarte des în reţetele medieteraneene – spre exemplu,în faimoasa salată „caprese”,din roşii tăiate felii,mozzarella,ulei de busuioc şi frunze proaspete de busuioc. De asemenea,este un ingredient nelipsit din sosurile pentru paste şi din sosul pesto.
Atenţie!Aroma plantei se pierde prin gătit,de aceea frunzele proaspete,mărunţite,se presară peste mâncarea caldă,înainte de servire.
Tarhonul înlocuieşte sarea
În Franţa,planta intră în compoziţia faimoaselor „Herbes de Provence“. Tarhonul e preferat în stare proaspătă,pentru aromele sale fine şi picante de anason. La noi,e folosit în ciorba ardelenească de porc,şi dă savoare fripturilor din carne de oaie,porc sau vită. Aromatizează frumos uleiul de măsline sau oţetul pentru salate. Şi stimulează pofta de mâncare!
Poate fi presărat peste salate,maioneză,sosuri,înlocuind cu succes sarea-pentru că planta conţine în cantităţi mari săruri minerale de sodiu şi potasiu.
Rozmarinul dă aromă cartofilor ţărăneşti
Răşinos,uşor amărui,cu arome puternice amintind de camfor sau de eucalipt,se foloseşte la mâncărurile cu peşte,pui (la grătar),dă aromă cartofilor ţărăneşti şi legumelor prăjite în ulei de măsline (vinete,dovlecei,roşii). În Spania,anumite brânzeturi sunt învelite în frunzele uscate,arătând ca nişte ace de brad, ale rozmarinului. Poate fi folosit pentru a aromatiza oţetul. Uscat,e un ingredient al amestecului franţuzesc „Herbes de Provence“.
Spre deosebire de alte plante aromatice,nu-şi pierde gustul prin fierbere îndelungată.
Citeşte şi: