Care sunt principalele aspecte întâlnite la copiii cu tulburare de spectru autist? Iată ce trebuie să cunoşti despre acestea!

Tulburarea de spectru autist (TSA) este o patologie care poate să afecteze modul în care un copil interacționează, comunică și se comportă.

image

Copiii cu TSA prezintă o varietate de caracteristici și nevoi specifice, iar înțelegerea acestor aspecte este importantă, pentru a le oferi sprijinul și îngrijirea de care au nevoie. În acest articol, vei afla informații care te vor ajuta să te familiarizezi cu principalele aspecte întâlnite la copiii cu o astfel de tulburare. De asemenea, vei descoperi o metodă utilă pentru învăţarea folosirii simţurilor tactile, precum cele vizuale, auditive, olfactive, tactile şi gustative, care va putea îmbunătăţi şi comportamentele repetitive sau provocatoare ale micuţilor cu TSA.

Iată ce trebuie să cunoşti despre principalele aspecte întâlnite la copiii cu tulburare de spectru autist!

Fiecare copil este unic şi are un ritm propriu de dezvoltare. Chiar dacă există anumite caracteristici comune ale tulburării de spectru autist, specialistul va oferi recomandările adecvate în urma consultului şi şedinţelor de terapie. Un copil atipic, cu tulburare de spectru autist, poate să prezinte următoarele aspecte:

Dificultăți în comunicare și interacțiune socială

Copiii cu TSA pot avea dificultăți în dezvoltarea și utilizarea limbajului verbal și non-verbal. Pot prezenta întârzieri în dezvoltarea vorbirii, dificultăți în înțelegerea expresiilor faciale și a tonului vocal, precum și probleme în interpretarea și răspunsul la emoțiile persoanelor din jurul său.

Sensibilitate senzorială

Mulți copii cu tulburare de spectru autist au o sensibilitate crescută sau scăzută la stimuli senzoriali, precum luminile puternice, sunetele înalte sau texturile neobișnuite. Aceste sensibilități pot provoca anxietate și disconfort, influenţând comportamentul lor zilnic. În plus, astfel de stimuli pot duce la comportamente provocatoare şi dăunătoare. Însă, există locuri special amenajate, precum camera senzorială de la Centrul de Integrare și Terapie Senzorială Realm, care poate juca un rol terapeutic esențial. Acest spațiu oferă o varietate de stimuli senzoriali controlaţi de către terapeuţi, care pot ajuta la reglarea emoțiilor, la reducerea anxietății și la susţinerea relaxării și a confortului. Aceasta este echipată, de regulă, cu echipamente şi instrumente moderne şi eficiente precum fotoliile luminoase, videoproiectoarele interactive, oglinzile acrilice şi nu numai. Aici, luminile, sunetele, vibraţiile şi atingerile se îmbină cu tacticile specifice jocului, contribuind la desensibilizarea şi calmarea copilului. De asemenea, un astfel de loc, ca cel pe care îl poţi descoperi pe site-ul terapie-realm.ro, poate să contribuie la dezvoltarea abilităților de reglare emoțională și comportamentală, cât şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor cu TSA.

Comportamente repetitive și fixarea asupra anumitor activităţi

Un alt aspect comun al TSA este manifestarea comportamentelor repetitive și fixarea obsesivă pe anumite activități sau subiecte. Aceste comportamente pot include mișcări repetitive, precum fluturarea mâinilor şi mișcările rotative, cât şi fixarea asupra anumitor obiecte sau subiecte sau rezistența la schimbare.

Dificultăți în reglarea emoțiilor

Reglarea emoțiilor poate fi o provocare pentru copiii cu TSA, care pot avea dificultăți în exprimarea și gestionarea acestora. Pot avea crize de furie sau anxietate în fața situațiilor stresante sau neașteptate, dificultăți în rezolvarea conflictelor şi în comunicarea nevoilor lor emoționale.

Interese și talente specifice

Pe lângă dificultățile și provocările menţionate, mulți copii cu tulburare de spectru autist pot avea și interese sau talente specifice în anumite domenii. Aceştia pot fi pasionați de anumite subiecte sau activități, având abilități remarcabile în diferite domenii, cum ar fi matematica, muzica sau artele vizuale.

Aşadar, fiecare copil cu tulburare de spectru autist poate avea nevoi individuale. În timp ce, aspectele principale întâlnite la copiii cu TSA pot fi provocatoare, necesitând îngrijire și sprijin specializat, este important să recunoaștem și să valorificăm caracterul şi potențialul lor unic.Recente

Rulada cu nuci si scortisoara Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
gradinarit jpg
Gogosi cu mas si scortisoara Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă foto  Shutterstock jpg
Briose cu mere sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg