Simptome pojar sau vărsat de vânt. Cum îţi dai seama că cel mic suferă de una din bolile copilăriei

1 simptome pojar sau varsat de vant jpg jpeg

Bolile copilăriei nu pot fi evitate, mai ales că al tău copil va sta vreme îndelungată în colectiv, la şcoala său grădiniţă, în parcuri sau în locurile de joacă. Cum îţi dai seama că cel mic a contactat pojar sau vărsat de vânt? Primele simptome pot fi uşor confundate cu o alergie, însă trebuie, ca părinte, să ştii să le deosebeşti.

Dacă bănuieşti că puştiul tău suferă de una dintre bolile infecţioase este obligatoriu să anunţi toate persoanele cu care a intrat în contact, căci cei care nu au avut pojar sau varicelă, cel mai probabil au contactat.

Aceste boli, numite ale copilăriei, sunt transmise pe calea aerului, prin tuse şi strănut. Există metode de prevenire a infectării, cum ar fi spălatul des pe mâini, folosirea dezinfectantelor şi încercarea de a evita apropierea atunci când cei din jur strănută sau tuşesc, fără să îşi acopere gura şi nasul cu mâna.

Citeşte şi: Conjunctivita la copii - care sunt principalele simptome şi cum poate fi tratată

Vărsatul de vânt sau varicela

Intervalul dintre expunerea la boală şi manifestarea efectivă a bolii este de 10-21 zile. Primele semne sunt febra, grupuri de zone proeminente rozalii, de mici dimensiuni, răspândite pe întregul corp şi în gură, care se transformă în basici de mici dimensiuni care apoi se sparg şi formează cruste.

Pentru senzaţia de mâncărime de la nivelul pielii, aplicaţi o loţiune calmanta de la farmacie. Dacă senzaţia de mâncărime persistă, puteţi utiliza un medicament antihistaminic oral. Pentru febra sau durere, puteţi administra un medicament cu efect antipiretic, analgezic, cum ar fi paracetamol, notează romedic.ro.

Spălaţi copilul cu apă călduţă cu săpun lichid anti mâncărime (anti pruriginos) sau cu apă de tărâţe. Informaţi părinţii altor copii cu care copilul dumneavoastră s-a jucat cu cel puţîn 2 zile înainte de debutul bolii.

Sfătuiţi-va copilul să nu se scarpine. Tăiaţi unghiile scurt. Pentru copiii de vârste mici, încercaţi utilizarea mănuşilor.

Pojar

Intervalul dintre expunerea la boală şi manifestarea efectivă a bolii este de 10-14 zile. Primele semne sunt febra, tuşe, nas curgător, ochi înroşiţi şi lacrimare excesivă. După 3-7 zile apare o erupţie de culoare roşie proeminentă, asemănătoare unor pete. Această erupţie apare iniţial pe faţă iar apoi se extinde pe restul corpului.

Puteţi să îi daţi copilului paracetamol pentru durere şi febra.Din cauza fotofobiei, menţineţi un grad de luminozitate redus în încăperea unde se află copilul.

Citeşte şi:  Părinţii pot să afle, în timp real, ce notă au luat copiii lor sau câte absenţe au

Copilul are nevoie de multă odihnă şi trebuie să consume multe lichide (este posibil că apetitul acestuia să fie mai redus timp de câteva zile). Menţineţi-l la distanţă de alte persoane timp de cel puţîn patru zile după apariţia erupţiei. Apariţia pojarului poate fi prevenită prin imunizarea copilului în termen de trei zile de la contact. Persoanele care nu au fost imunizate trebuie să rămână acasă timp de 14 zile de la dată expunerii.