Critica

Astfel,potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Washington din Seattle,pe locul I  în clasamentelor atitudinilor distructive se numără criticismul. Adică să-i critici trăsăturile de caracter ale partenerului,în loc să –i explicit ce te-a supărat la atitudinea pe care a avut-o într-o situaţie.

Un exemplu de atitudine critică. „Ai întârziat din nou. Te gândeşti doar la tine!” În loc să procedezi astfel,ar trebui să-i spui:„ Este ora 9.00,iar tu ai spus că ajungi la 8.00. Este a doua oară când se întâmplă asta săptămâna aceasta,şi sunt supărată”. Criticându-ţi mereu partenerul,acesta va începe să aibă resentimente faţă de tine sau să reacţioneze urât şi să înceapă o ceartăîn toată regula.

Aşadar,în loc să-i faci partenerului tot felul de reporşuri,mai bine adoptă un ton calm şi explcă-I unde greşeşte şi cum te afectează pe tine acest lucru.

O atitudine de dispreţ

Potrivit profesorilor de la Universitatea Washington,dispreţul este o atitudine care merge mână în mână cu sarcasmul. Când apare într-o relaţie,este extrem de dăunătoare,fiindcă nu faci altceva decât să-l jigneşti profund pe cel de lângă tine.

În urma cercetării,  J.Gottman,unul dintre coordonatorii studiului,a observant că soţiile ale căror parteneri manifestau dispreţ faţă de ele se simţeau inutile,credeau că trăiesc o relaţie bolnavă,cu problem care nu pot fi rezolvate. Mai mult,multe dintre ele s-au îmbolnăvit de multe ori,în decursul celor patru ani,cât a durat cercetarea.

Contraatacul

Când eşti atacat,prima reacţie este să plăteşti cu aceeaşi monedă. În cea mai bună situaţie,cel care a atacat lasă garda jos,iar celălalt obţine Victoria. Este însă o sabie cu două tăişuri,căci cel care a cedat se va simţi frustrat şi supărat. Şi astfel se va crea o prăpastie între cei doi parteneri.

Contraratacul poate fi şi începutul unui război în toată regula. Iar după o perioadă de luptă,în care fiecare vrea să arate celuilalt că are dreptate,unul va abandona lupta şi-l va trata pe celălalt cu ingoranţă.


Mai citeşte şi:

Cele mai frecvente motive de ceartă într-o familie

Cum închei o relaţie într-un mod civilizat