1. "Nu am vrut să te rănesc"

Durerea provocată a fost neintenţionată?! Gestul lui este la fel de deliberat ca un atac aerian al NATO. Nu e nimic neintenţionat atunci când el primeşte telefoane secrete,accesează site-uri matrimoniale,vine fără niciun ban acasă şi se duce la întâlniri clandestine. Neintenţionat este faptul că tu ai aflat despre toate astea.

Răspunsul tău: "Ştiai foarte bine că dacă mă înşeli mă vei răni. Deci nu prea poţi spune că nu ai vrut să mă răneşti!”.

2. "Nevoile mele nu mai erau satisfăcute”

O altă variantă este:"Nu mai eram fericit de mult timp". Această replică mută accentul de pe infidelitatea lui pe lipsa ta de implicare,încercând să arunce vina asupra ta. 

Răspunsul tău: Nu accepta să îţi paseze ţie responsabilitatea pentru că te-a înşelat. "Nici tu nu mi-ai satisfăcut mie nevoile şi, cu toate astea, eu nu te-am înşelat pe tine.  Te rog, nu arunca mâţa în ograda mea!”.

3. "Am nevoie de timp pentru a decide"

Nu! Ei bine, nu! Aici nu este vorba despre a face o înţelegere. "Am nevoie de timp pentru a decide" este o tactică de angajare. Ori tu nu ai nevoie de asta.

Răspunsultău: "Nu poţi decide dacă vrei să fii sau nu cu mine. Nu sunt un premiu de consolare,sunt partenera ta!  Acesta nu este un război al ofertelor şi nu am de gând să concurez cu nimeni pentru iubitul meu. Acolo e uşa.  Îmi văd mai departe de viaţa meafără tine".

4. "Monogamia nu este naturală"

Problema nu este monogamia. Problema este că iubitul tău a schimbat unilateral clauzele nescrise ale relaţiei. În continuare, tu poţi fi de acord să-i permiţi partenerului tău să aibă mai multe iubite şi să beneficiezi de acelaşi privilegiu, sau poţi pune capăt relaţiei. 

Dar, dacă vrei o relaţie monogamă, trebuie să îi spui clar asta.

Răspunsul tău: “Când ai intrat în relaţia asta ştiai că vreau o relaţie monogamă,  dar ai schimbat aceste reguli pentru tine fără să-mi spui, ceea ce reprezintă o chestiune de caracter, nu de monogamie. Vreau ca partenerul meu să nu mai aibă alte partenere, aşa că suntem incompatibili".