În ultimii 50 de ani,utilizarea coloranţilor alimentari a crescut cu 500%. Printre alimentele cele mai bogate în coloranţi sunt sucurile,brânza,iaurtul şi apa cu vitamine.

Albastru 2,cunoscut şi ca Indigo sau Carmin Indigo

Acest colorant este utilizat atât în industria alimentară,cât şi în cea a fabricării blugilor. Acest compus chimic este obţinut din combinarea a două substanţe:indoxil şi sodiumo'phenylphenate. În timp ce albastru indigo se poate obţine natural,ca extract dintr-o plantă,albastru 2 este un compus chimic,cu acţiune cancerigenă. Printre reacţiile adverse se numără astm,iritaţii ale pielii şi reacţii alergice.

Roşu 3,cunoscut drept eritrozină

Este cea care dă alimentelor culoareacireşelor bine coapte. În 1990,în SUA,a fost interzisă utilizarea lui în produsele cosmetic sau medicamente deoarece a fost asociat cu dezvoltarea cancerului la sân. Totuşi,el este încă utilizat la scară largă în industria alimentară,deşi oamenii de ştiinţă au atras atenţia cu înmulţirea cazurilor de cancer la tiroidă şi hiperactivitate la copii.

Roşu 40 sau E129

A fost considerat drept un înlocuitor mai sănătos pentru roşu 3,însă s-a descoperit că are în componenţa sa aluminiu şi alte metale. Cei mai afectaţi de această substanţă sunt copiii,care se confruntă cu comportament agresiv şi plâns necontrolat. În cazul adulţilor,roşu 40 poate provoca migrene,dureri de stomac,nervozitate şi incapacitate de concentrare.

Galben 6 sau galben portocaliu

Această substanţă a fost deja înterzisă în Norvegia şi Finlanda deoarece  a fost asociată cu apariţia cancerelor la rinichi. Pe lângă hiperactivitate şi reacţii alergice,galben 6 poate provoca probleme digestive,precum diareea şi senzaţia de vomă.

Galben 5 sau tartrazină,adică E 102

Este extras dintr-un ulei care conţine benzene,o cunoscută substanţă cancerigenă. În acelaşi timp,poate provoca reacţii alergice severe în cazul celor care sunt sensibili la aspirină.