Aminoacizii esenţiali şi valoarea nutritivă crescută sunt argumentele pro. Vrem să vă atragem însă atenţia asupra unor „minusuri” pe care le are acest produs şi să argumentăm de ce nu trebuie să constituie baza dietei zilnice. Mai ales dacă este vorba de persoane cu colesterol crescut sau obeze ori cu alte mici (sau mari) afecţiuni,după cum se va vedea.

Care sunt cele 5 „defecte” majore ale brânzeturilor?

1. Conţinut crescut de grăsime,în special grăsimi saturate,care se transformă rapid în energie. Persoanele cu dislipidemii-cu trigliceride sangvine şi colesterol mare-ar trebui să evite consumul brânzeturilor grase,preferând în loc brânzeturile light. Citirea etichetelor,pentru a vedea conţinutul în grăsimi şi aportul de calorii este obligatoriu,atunci când trebuie să decideţi între caşcaval,telemea,brânză proaspătă sau brânză topită. Trebuie ştiut că cu cât cantitatea de zer obţinută în timpul procesării este mai mică,cu atât conţinutul de grăsime al brânzeturilor este mai mare. Din acelaşi lapte,pot ieşi brânzeturi cu aport caloric şi în grăsimi diferit în funcţie de modul de procesare.