1. Fumatul nu afectează doar plămânii,ci şi memoria,din cauză că substanţele din tutun micşorează cantitatea de sânge care ajunge către creier. În plus,în creier se pot forma proteine anormale care afectează funcţiile memoriei.

2. Depresia şi anxietatea afectează sinapsele din creier,ceea ce înseamnă că neuronii comunică mai greu între ei. Astfel,amintirile şi informaţiile stocate în trecut sunt accesate cu greutate.

3. Afecţiunile tiroidei afecteză şi ele creierul şi funcţiile memoriei. O problemă care apare la nivelul tiroidei scade puterea de concentrare şi de memorare.

4. Cu cât dormi mai puţin,cu atât creierul tău are mai mult de suferit. Dacă nu te odihneşti în jur de 7-8 ore pe noapte,se instalează oboseala psihică. Cu alte cuvinte,îţi este din ce în ce mai greu să te concentrezi asupra sarcinilor zilnice,iar nivelul de productivitate este scăzut.

5. Menopauza are,de asemenea,o legătură cu apariţia problemelor de memorare sau de concentrare,însă aceste efecte negative sunt de scurtă durată. Bufeurile care apar la menopauză îngreunează accesarea amintirilor şi informaţiilor care au fost stocate mai demult.