5 greşeli de evitat în curele de slăbire

1 70359 original jpg jpeg

Metodele rapide de a scădea în greutate pot avea efectul dorit pe termen scurt, însă produc schimbări negative în organism pe termen lung.

Săritul peste mese,lipsa mişcării,dietele neechilibrate sunt doar câteva dintre motivele pentru care nu reuşeşti să-ţipăstrezi silueta. Specialistul nostru în nutriţie,dr. Cristina Spiroiu,explică efectele negative ale celor mai frecvente greşeli din curele de slăbire.

1 "Cu cât mănânc mai puţin, cu atât slăbesc mai mult"

O salată şi/sau două mere pe zi par reţeta ideală pentru a slăbi rapid şi fără bătăi de cap,însă urmările unui astfel de regim sunt grave:când organismul primeşte foarte puţine calorii faţă de cât are nevoie,el consideră că e o perioadă de „secetă” şi va depozita grijuliu tot ceea ce i se oferă.

În funcţie de greutatea ta şi de nivelul efortului fizic pe care-l depui constant,trebuie să consumi un anumit număr de calorii. Pentru o femeie cu o activitate fizică moderată,necesarul zilnic este de aproximativ 2.000 de calorii.

Ce spune nutriţionistul: „Dietele foarte restrictive din punct de vedere caloric duc la scădere ponderală spectaculoasă,dar nu pot fi ţinute multă vreme. După întrerupere,noua greutate nu se poate menţine. Scăderea rapidă în greutate prin înfometare duce la pierderi importante de masă musculară,cu reducerea metabolismului”.

2 "Nu mănânc dimineaţa"

Nu sări niciodată peste micul dejun,indiferent că eşti sau nu la dietă! Persoanele care nu mănâncă dimineaţa sunt de patru ori mai predispuse la supraponderalitate.

3 "De azi mănânc numai fructe"

Nici aceasta nu este cea mai bună variantă când vine vorba de slăbit. Asta pentru că nu-i asiguri organismului toate substanţele de care are nevoie pentru a-şi îndeplini funcţiile. Odată ce ai renunţat la un astfel de regim,te vei îngrăşa din nou,poate mai mult decât înainte,fiindcă organismul va asimila mai bine tot ceea ce va primi.

„Din categoria dietelor monotone,dieta cu ciorbă de varză,de exemplu,este dezechilibrată din punctul de vedere al nutrienţilor,putând duce la carenţe nutritive. O astfel de dietă nu asigură menţinerea greutăţii,pentru simplul fapt că nu schimbă obiceiurile alimentare. Când o întrerupi, greutatea creşte din nou rapid”.

4 "Pot slăbi şi fără mişcare"

Ştiai că o jumătate de oră de alergat prin parc te scapă de 300 de calorii? Asociind exerciţiile fizice unei diete sănătoase,vei observa că scapi mai uşor de kilogramele în plus. De asemenea,ţi se îmbunătăţeşte tonusul muscular,dar şi starea de spirit.

„Efortul fizic ajută la arderea de calorii,permiţând scăderea ponderală fără restricţii dietetice greu de suportat. În plus,menţin masa musculară,care are tendinţa de a se reduce când slăbim. În lipsa efortului fizic,scăderea ponderală se obţine şi se menţine mai greu”.

5 "Pastilele mă ajută să slăbesc"

Numeroase pilule şi produse de slăbit promit un efect miraculos în timp scurt şi fără efecte secundare. Dacă sunt luate însă fără a consulta un medic,pot face mai mult rău decât bine,mai ales în cazul persoanelor care au şi probleme de sănătate pe lângă problema excesului de greutate.

„Diureticele şi laxativele folosite pentru scăderea în greutate nu reduc ţesutul gras,ci doar induc deshidratare. Pot fi dăunătoare,fiindcă produc pierdere de electroliţi şi pot duce,de exemplu,la tulburări de ritm cardiac. Cel mai bine ar fi ca persoana care vrea să le folosească să consulte medicul”.

De ce trebuie să ţii cont la dietă

Când te decizi să ţii o dietă,e important să-ţi schimbi obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă. Nu mai mânca după ora 19.00,renunţă la dulciuri şi alimente grase (mezeluri,unt,maioneză) şi bea cât mai multe lichide.

Cele trei elemente de bază când vine vorba de slăbit sunt o dietă alimentară echilibrată,mişcarea făcută cu regularitate şi o stare de spirit pozitivă. E bine să consulţi un medic înainte să începi cura de slăbire sau să mergi la un nutriţionist,care îţi va recomanda un regim personalizat.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg