S-au căsătorit şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi... Măcar de-ar putea fi viaţa de cuplu atât de simplă!

Prinşi în cursa cotidianului,viaţa în doi nu mai are aproape nimic din poveştile cu zâne.

Motiv pentru care experţii în terapie conjugală ne propun 7 ingrediente de bază pentru armonia în cuplu.

1. Totul începe cu acest a iubi!

Să iubeşti înseamnă să consideri că nevoile celuilalt sunt la fel de importante ca ale tale,spune o definiţie a iubirii,mai degrabă pragmatică decât poetică,dar care are meritul de a pune egalitate între nevoi şi responsabilităţi într-o relaţie.

Asta înseamnă că atunci când iei o decizie trebuie să ţii seama de propriile dorinţe,dar şi de ale partenerului. E vorba de respect reciproc,de consideraţie,de ataşament. Şi se pare că nu există iubire fără toate astea!

2. Exprimă-ţi dorinţele!

Lui îi va fi imposibil să se ridice la nivelul aşteptărilor tale dacă nu-i vei spune clar ce vrei. Ai nevoie de prezenţa lui? Vrei mai multă tandreţe? Vrei să-ţi satisfacă o poftă sau alta?

Nu te aştepta să-ţi ghicească gândurile sau să-ţi citească mesajele subtile. E datoria ta să-ţi exprimi dorinţele şi să creezi condiţiile favorabile pentru ca el să ţi le îndeplinească. Şi invers!

3. Forţa seducţiei

Senzualitatea atrage dorinţa şi face parte din sexualitatea fiecărui cuplu. Îmbrăţişările,săruturile,atingerile,tot ceea ce marchează afecţiunea creează un climat propice vieţii în doi armonioase.

Sunt nenumărate cuplurile care recurg la mângâieri doar atunci când vor să facă dragoste şi care neglijează gesturile tandre şi senzuale în restul timpului. Or e total greşit,atâta vreme cât şi femei­le,şi bărbaţii au nevoie de afecţiune în mod constant. Dacă simţi că îţi lipsesc astfel de gesturi,vorbeşte deschis cu partenerul tău!

4. Programul,eterna poveste

Sunt actzivităţi care ţie îţi plac şi lui nu. E normal să fie aşa. Important e ca niciunul dintre voi să nu încerce să se impună în faţa celuilalt.

Dacă veţi merge la un film de groază într-o săptămână,pentru că lui îi plac astfel de filme,ar fi bine ca săptămâna următoare să mergeţi la teatru,pentru că ţie îţi plac spectacolele bune.

Oricum ar fi,important e să cădeţi de acord şi niciunul dintre voi să nu se simtă obligat să respecte un program impus de celălalt,mai ales dacă nu primeşte nimic la schimb.

5. Romantism şi sex

Dacă tu şi partenerul tău aţi intrat în categoria acelora care au căzut victimele cotidianului,nemaigăsind loc pentru romantism în agenda încărcată a unei zile,e nevoie să luaţi măsuri.

Stabiliţi o seară pe săptămână în care să fiţi doar voi,fără copii,fără prieteni,fără părinţi,fără treburi domestice. Luaţi masa la restaurant sau pregătiţi o cină intimă în propriul apartament,uitaţi-vă la un film romantic,beţi o sticlă cu vin roşu şi împărtăşiţi-vă o fantezie sexuală. Asta,pentru început…

6. O atitudine plină de iubire

Îţi iubeşti soţul? Dacă da,spune-i-o şi lui! Spune-i-o în timp ce citeşti acest text,chiar că asta înseamnă să-i trimiţi un SMS.

Spune-i-o de fiecare dată când simţi nevoia. Care-i calitatea pe care i-o apreciezi în mod deosebit?

Fă-i un compliment,pornind de aici. Spune-i din nou cuvintele dulci şi tratează-l din nou cu tandreţea de la început.

Pentru că acestea sunt primele lucruri pe care le uiţi,la care renunţi,sub presiunea cotidianului.

7. Ai nevoie mereu de proiecte noi

„Pentru a rămâne viu şi a evolua în cuplu,ca individ,trebuie să ai propriile proiecte”,spune psihologul Alain Delourme,într-un interviu.

Asta nu înseamnă să te îndepărtezi de partener,ci să continui să trăieşti prin tine însuţi.

Dar,mai spune celebrul specialist,la fel de important este să aveţi proiectele voastre în doi,fie că asta înseamnă să vreţi să vă renovaţi mansarda sau să strângeţi bani pentru o vacanţă la Paris. Orice!