Oare toate aceste calităţi ale îndulcitorilor artificiali sunt adevărate? Îndulcitorii artificiali se găsesc din plin în sucuri şi în unele alimente,în special în dulciuri. Fie că este vorba de aspartam,de zaharină,de sucraloză sau de acesulfam-K (cei mai cunoscuţi îndulcitori de sinteză),există tot felul de păreri asupra efectelor pe care le au asupra organismului. Iată ce este şi ce nu este adevărat.

Îndulcitorii,buni pentru diabetici:Adevărat!

Aceste substanţe de sinteză pot fi folosite cu încredere de către persoanele care suferă de diabet,deoarece le ajută să-şi menţină glicemia în limite normale. Aspartamul cere o atenţie deosebită:este total interzis bolnavilor de fenilcetonurie,o afecţiune genetică.

Fără limită la cantitate:Fals!

Există o limită la consumul de îndulcitori,fie ei naturali sau artificiali. Dacă depăşeşti aceste cantităţi recomandate de specialişti,pot apărea probleme de sănătate.

Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,cantitatea zilnică recomandată de aspartam este de 40 mg,cea de manitol de 50 mg,în timp ce cantitatea de sorbitol este de 50 mg. În cazul depăşirii acestor doze,pot apărea dureri de stomac,balonări,stări de anxietate,ameţeli şi dureri de cap. Cât despre zaharină,5 mg pe zi reprezintă doza optimă.

Favorizează apariţia cancerului:Adevărat!

Mai multe studii au arătat că îndulcitorii,consumaţi zilnic,pe perioade lungi de timp,pot duce la apariţia diferitor tipuri de cancer. De aceea,este bine ca persoanele sănătoase să nu facă exces de îndulcitori artificiali,în special de aspartam,astfel încât să nu existe niciun risc de îmbolnăvire,ne sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Previn apariţia kilogramelor în plus:Fals!

Dacă te numeri printre persoanele care consumă îndulcitori artificiali fiindcă aceştia nu îngraşă,deoarece au zero calorii,află că nu eşti pe drumul cel bun! Senzaţia de dulce ajunge la creier,care se lasă „păcălit” şi aşteaptă să primească şi calorii.

Cum nu le poate lua din aceşti îndulcitori,organismul le va reţine din celelalte alimente pe care le-ai consumat,chiar în cantitate mai ridicată decât dacă le-ai fi luat din îndulcitorii naturali.

Menţin o dantură sănătoasă:Adevărat!

Se spune că înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali are un mare avantaj:nu afectează smalţul dinţilor. Într-adevăr,există studii care au demonstrat că îndulcitori artificiali nu produc acizi care să provoace carii. Printre aceştia,se numără xylitolul,un îndulcitor care se găseşte în guma de mestecat şi are rol în prevenţia cariilor.

Aspartamul dă dureri de cap:Adevărat!

Potrivit cercetătorilor americani de la Asociaţia Americană a Diabetului,durerea de cap este cea mai comună reacţie adversă care apare din cauza aspartamului.

Ei au analizat timp de un an un grup de persoane care sufereau de migrenă cronică şi care obişnuiau să folosească aspartam. Un procent de 11% din ei au raportat dureri mai mari,la numai două ore de la administrarea îndulcitorului. Şi zaharina poate avea această reacţie adversă,dacă este consumată în exces.

Mierea,un îndulcitor natural

Mierea este într-adevăr un îndulcitor natural,dar care conţine un număr crescut de calorii
(o linguriţă de miere are 20 de calorii)! Aşadar,dacă vrei să-ţi menţii silueta,nu este indicat să-ţi îndulceşti ceaiul sau cafeaua de dimineaţă cu acest aliment. Chiar şi nutriţioniştii recomandă mierea de albine persoanelor care vor să se îngraşe,pentru că stimulează pofta de mâncare.