Adevărat şi fals despre îndulcitori

1 62361 original jpg jpeg

Se spune că nu îngraşă, că fac mai „dulce” viaţa diabeticilor şi că nu conţin nicio calorie!

Oare toate aceste calităţi ale îndulcitorilor artificiali sunt adevărate? Îndulcitorii artificiali se găsesc din plin în sucuri şi în unele alimente,în special în dulciuri. Fie că este vorba de aspartam,de zaharină,de sucraloză sau de acesulfam-K (cei mai cunoscuţi îndulcitori de sinteză),există tot felul de păreri asupra efectelor pe care le au asupra organismului. Iată ce este şi ce nu este adevărat.Îndulcitorii,buni pentru diabetici:Adevărat!

Aceste substanţe de sinteză pot fi folosite cu încredere de către persoanele care suferă de diabet,deoarece le ajută să-şi menţină glicemia în limite normale. Aspartamul cere o atenţie deosebită:este total interzis bolnavilor de fenilcetonurie,o afecţiune genetică.

Fără limită la cantitate:Fals!

Există o limită la consumul de îndulcitori,fie ei naturali sau artificiali. Dacă depăşeşti aceste cantităţi recomandate de specialişti,pot apărea probleme de sănătate.

Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi,cantitatea zilnică recomandată de aspartam este de 40 mg,cea de manitol de 50 mg,în timp ce cantitatea de sorbitol este de 50 mg. În cazul depăşirii acestor doze,pot apărea dureri de stomac,balonări,stări de anxietate,ameţeli şi dureri de cap. Cât despre zaharină,5 mg pe zi reprezintă doza optimă.

Favorizează apariţia cancerului:Adevărat!

Mai multe studii au arătat că îndulcitorii,consumaţi zilnic,pe perioade lungi de timp,pot duce la apariţia diferitor tipuri de cancer. De aceea,este bine ca persoanele sănătoase să nu facă exces de îndulcitori artificiali,în special de aspartam,astfel încât să nu existe niciun risc de îmbolnăvire,ne sfătuieşte prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Dacă te numeri printre persoanele care consumă îndulcitori artificiali fiindcă aceştia nu îngraşă,deoarece au zero calorii,află că nu eşti pe drumul cel bun! Senzaţia de dulce ajunge la creier,care se lasă „păcălit” şi aşteaptă să primească şi calorii.

Cum nu le poate lua din aceşti îndulcitori,organismul le va reţine din celelalte alimente pe care le-ai consumat,chiar în cantitate mai ridicată decât dacă le-ai fi luat din îndulcitorii naturali.

Se spune că înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali are un mare avantaj:nu afectează smalţul dinţilor. Într-adevăr,există studii care au demonstrat că îndulcitori artificiali nu produc acizi care să provoace carii. Printre aceştia,se numără xylitolul,un îndulcitor care se găseşte în guma de mestecat şi are rol în prevenţia cariilor.

Aspartamul dă dureri de cap:Adevărat!

Potrivit cercetătorilor americani de la Asociaţia Americană a Diabetului,durerea de cap este cea mai comună reacţie adversă care apare din cauza aspartamului.

Ei au analizat timp de un an un grup de persoane care sufereau de migrenă cronică şi care obişnuiau să folosească aspartam. Un procent de 11% din ei au raportat dureri mai mari,la numai două ore de la administrarea îndulcitorului. Şi zaharina poate avea această reacţie adversă,dacă este consumată în exces.

Mierea,un îndulcitor natural

Mierea este într-adevăr un îndulcitor natural,dar care conţine un număr crescut de calorii

(o linguriţă de miere are 20 de calorii)! Aşadar,dacă vrei să-ţi menţii silueta,nu este indicat să-ţi îndulceşti ceaiul sau cafeaua de dimineaţă cu acest aliment. Chiar şi nutriţioniştii recomandă mierea de albine persoanelor care vor să se îngraşe,pentru că stimulează pofta de mâncare.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg