Oamenii de ştiinţă de la Academia americană de neurologie au aflat că aspartamul,un îndulcitor prezent în băuturile carbogazoase poate influenţa apariţia stărilor depresive atât la femeile,cât şi la bărbaţii care consumă aceste băuturi în cantităţi mari (peste patru pahare pe zi).

„Urmează să aprofundăm cercetările în privinţa îndulcitorilor. Cert este că există dovezi potrivit cărora băuturile cu îndulcitori artificiali sunt asociate unei sănătăţi precare”,menţionează cercetătorul american Honglei Chen,coordonatorul studiului.

Cercetarea s-a desfăşurat în ultimii zece ani,perioadă în care a fost urmărită evoluţia sănătăţii a circa 270.000 de persoane,femei şi bărbaţi,cu vârste între 50 şi 71 de ani. Specialiştii au observat că aceia care obişnuiau să bea mai mult de patru pahare de sucuri carbogazoase,îndulcite,pe zi au devenit predispuşi la depresie într-o proporţie de 30%,prin comparaţie cu aceia care evitau astfel de băuturi.

Studiul oferă şi o alternativă la sucurile îndulcite artificial:cafeaua. Persoanele care au băut cafea nu s-au confruntat cu episoade depresive. Potrivit Dr. Chen,cofeina conţinută de cafea stimulează creierul şi micşorează cu 10% riscul de depresie.

Atenţie!

Patru pahare cu suc acidulat băute zilnic cresc cu 30% riscul de face depresie.