Cât de important este spaţiul personal din cuplu? Află cum îţi poţi îmbunătăţi relaţia romantică

1 shutterstock 595715426 jpg jpeg

Cum să fim intimi şi conectaţi, în timp ce menţinem misterul şi asigurăm nevoile individuale în cuplu, pornind de la spaţiul personal? Pare complicat, dar psihoterapeutul Alice Donea ne-a dezvăluit cheia fericirii vieţii în doi.

Am pornit de la ideea că spaţiul personal în cuplu asigură o relaţie sănătoasă, de lungă durată. Se zice că nevoia de a face lucruri fără participarea partenerului este mai importantă pentru fericirea în cuplu decât viaţa sexuală.  

Spaţiul vs. Sufocarea în cuplu 

În cele mai multe cazuri, într-o relaţie există atracţie, admiraţie, îndeplinirea nevoilor fundamentale şi apreciere faţă de partener. Când există toate acestea, ne simţim în siguranţă şi ne simţim liberi. Fiecare are o definiţie proprie a spaţiului personal, însă, acesta se manifestă pe mai multe planuri: fizic, comportamental şi psihic. Poate fi definit ca expresia individualităţii, adică atunci când te simţi liber să te comporţi într-un anumit fel, să gândeşti într-un anumit mod, să te exprimi liber, să îţi oferi timp pentru sine, fără să-ţi fie teamă că celălalt te poate judeca. Dă-ţi voie să te bucuri de un timp de calitate numai al tău, în care să practici hobby-urile preferate, să îţi redescoperi pasiunile. În caz contrar, senzaţia de sufocare va cuceri atmosfera în relaţie şi o va secătui de energie. Efectul advers cred că îl intuieşti. 

Eu, tu şi noi

O relaţie sănătoasă, stabilă are la bază câteva principii: comunicare, empatie, gestionarea sănătoasă a conflictelor, asertivitate, respect, dar la fel de importantă este şi menţinerea interesului şi a dorinţei pentru cel de lângă noi. Într-o relaţie există trei participanţi: eu, tu şi noi (relaţia). Satisfacerea nevoilor fiecărei părţi este extrem de importantă pentru a solidifica şi a menţine relaţia pe termen lung. Fiecare persoană are anumite nevoi individuale fundamentale (de bază): de siguranţă, de predictibilitate, de protecţie. În acelaşi timp, sunt prezente şi nevoile de explorare, de aventură, de conexiune, de autonomie, de libertate şi de spaţiu. Indiferent de nevoile resimţite, fiecare dintre noi caută apropierea celuilalt, intimitatea şi păstrarea unei dorinţe autentice. Dacă ţii cont de toate acestea, adică oferi spaţiu personal partenerului de cuplu, iar el îl acceptă şi îl respectă pe al tău, intimitatea şi conexiunea voastră vor creşte semnificativ.

Împreună şi liberi

Ce se întâmplă atunci când doi parteneri nu îşi oferă acest spaţiu personal şi petrec tot timpul împreună? Deşi pare un lucru firesc, apropierea constantă poate contribui la scăderea tensiunii sănătoase, a dorinţei reale şi autentice de a fi în preajma partenerului. Ce intervine în loc? Începem să resimţim stres, tensiune, nervozitate, rutină, plictiseală, obişnuinţă, aceste lucruri nefiind sinonime cu dorinţa, intimitatea şi atracţia. Atunci când observi partenerul făcând lucruri care îi produc plăcere (pictează, susţine o prezentare, este angajat într-un proiect, se duce la sală etc.), te simţi cel mai atrasă de partener, întrucât se creează acea tensiune sănătoasă şi o doză de mister, care menţine dorinţa. Pur şi simplu, observi omul din faţa ta, o persoană cu dorinţe, visuri, hobby-uri, pasiuni. Reciproca este valabilă pentru ambele părţi. Atunci când îţi acorzi timp pentru pasiunile tale, nivelul de energie acordat relaţiei va creşte, revederea cu cel iubit va fi mai dulce şi împreună veţi aprecia prezentul.

Spaţiul de siguranţă este definit prin respectarea graniţelor şi păstrarea sentimentului de identitate în relaţie.

Sfatul specialistului 

alice donea 01 jpg jpeg

Alice Donea, psihoterapeut, Asociaţia Medicilor independenţi, Bucureşti

Spaţiul personal ne oferă ocazia de a ne păstra individualitatea în timp ce ne bucurăm de relaţie. Astfel, păstrăm relaţia, având o dinamică sănătoasă, în care ne centrăm atât pe – eu, tu şi noi, pe unicitatea fiecărei părţi. Toate cele trei părţi vor fi interconectate, bucurându-se una de cealaltă, aici şi acum. În concluzie, suntem împreună, dar ne bucurăm şi de timpul petrecut cu noi înşine, fără să ne simţim vinovaţi pentru că ne acordăm timp pentru noi înşine.

FOTO Shutterstock.com / Arhivă personală 



Recente

Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg