Zahărul, ingredientul principal

Indiferent de denumirea lor, bomboanele au un conţinut ridicat de zahăr. Pe măsură ce siropul dulce se încălzeşte, apa se evaporă iar concentraţia de zahăr creşte. Astfel, bomboanele capătă consistenţă şi se întăresc. Dropsurile şi acadelele conţin mai mult zahăr decât cele cu o textură mai moale, cum sunt jeleurile sau caramelele.

Nelipsitul sirop de glucoză

Pe lângă zahăr, bomboanele au în componenţa lor şi sirop de glucoză. Acesta este obţinut din amidonul din cereale şi este mult mai dulce decât zahărul. În ficat, siropul de glucoză se transformă în grăsimi şi poate duce la creşterea trigilceridelor şi a colesterolului rău din sânge, LDL. Din acest motiv, alimentele care au în componenţa lor sirop de glucoză trebuie consumate cu moderaţie.

Textură cremoasă cu ulei de palmier

Uleiul de palmier nu lipseşte din componenţa anumitor tipuri de bomboane cu consistenţă cremoasă, deoarece nu are gust puternic şi nici miros specific. În produsele din comerţ, se foloseşte uleiul de palmier rafinat. Acesta are în compoziţie acizi graşi saturaţi care cresc nivelul de colesterol rău şi riscul de maladii cardiovasculare. Recomandată pentru consum este doar varianta nerafinată, care e bogată în vitamina E şi carotenoizi, cu efect antioxidant.

Ce este E 500?

Un alt ingredient folosit la prepararea bomboanelor este carbonatul acid de sodiu, care apare pe ambalaj sub denumirea de E 500. Acesta este un corector de aciditate. Atât timp cât este consumat în cantităţi mici, nu are efecte adverse.

Aromă cu vanilină

Vanilina este un compus de origine naturală sau sintetică. Cea naturală e extrasă din păstaia de vanilie, cea sintetică se obţine pe care industrială. Vanilina sintetică, mai ieftină, este uitilizată mult mai des decât extractul natural, fiind adăugată în dulciurile şi băuturile din comerţ.

Tabelul caloriilor

100 g
Acadele pe băţ
Valoare energetică 392 kcal
Proteine 0 g
Zaharuri 100 g

Dropsuri cu mentă
Valoare energetică 383 kcal
Proteine 0 g
Zaharuri 95 g

Bomboane cu umplutură de fructe
Valoare energetică 374 kcal
Proteine 0 g
Zaharuri 92,3 g

Bomboane cu miere
Valoare energetică 384 kcal
Lipide 0 g
Zaharuri 96 g

Jeleuri cu fructe
Valoare energetică 375 kcal
Lipide 0 g
Zaharuri 70 g