Ce să mănânci şi ce să eviţi dacă ai ulcer

1 73298 original jpg jpeg

Tot mai des întâlnit, ulcerul gastric este favorizat de alimentaţia inadecvată şi de stresul cotidian. Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta face parte din tratament. Ce alimente să alegi şi pe care să le eviţi? Află din articolul nostru!

Durerile de stomac localizate în partea de sus a abdomenului şi senzaţia de arsură sunt câteva dintre semnalele care anunţă prezenţa ulcerului. Neplăcerile apar, de regulă, înaintea mesei sau imediat după ce ai mâncat. Deşi majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) şi duodenal (la nivelul segmentului iniţial al intestinului subţire) apar ca urmare a contaminării cu bacteria Helicobacter pylori, boala poate apărea şi din cauza altor factori. „Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian şi afecţiunile înrudite pot apărea şi pe fondul stresului, a fumatului, dar şi a excesului de medicamente antiinflamatorii”,  explică medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca.

Regimul alimentar joacă un rol secundar în tratamentul ulcerului, după terapiile specifice indicate de gastroenterolog în urma unei gastroscopii (endoscopii), dar este important pentru a „ţine sub control” simptomele bolii.   

Evită prăjelile şi condimentele

Specialiştii recomandă mai multe mese pe zi (5-6), precum şi limitarea porţiilor de alimente. La fel de important este ca la preparea mâncării să se respecte regulile igieno-dietetice, iar persoana să mestece bine mâncarea pentru a evita apariţia problemelor digestive. Regimul alimentar în cazul ulcerului trebuie să cuprindă alimente pregătite prin fierbere, înăbuşire sau la grătar, fiind interzise preparatele prăjite. Persoanele care urmează un astfel de regim trebuie să acorde atenţie şi ingredientelor pe care le folosesc la prepararea mâncărurilor. „Condimentele verzi, cum sunt mărarul, pătrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi boiaua. Asezonarea cu oţet diluat, surprinzător, este bine tolerată chiar de persoane cu hiperaciditate”, recomandă medicul nutriţionist.

Alege lactatele cu puţine grăsimi

Ca orice alt regim alimentar adaptat unei afecţiuni, cel pentru ulcerul gastric cuprinde alimentele care sunt bine tolerate de organism, dar şi cele care pot duce la apariţia şi la agravarea simptomelor. Printre alimentele bine tolerate se numără pâinea, cartofii, orezul şi pastele făinoase, dar la prepararea cărora nu se folosesc condimentele ce pot creşte aciditatea gastrică. „Carnea, brânza slabă, peştele, lactatele degresate (brânza de vaci, laptele cu cel mult 1.5% grăsime şi iaurturile slabe), ouăle sunt recomandate în cazul ulcerului.

Dintre fructe, persoanele cu ulcer le poate alege pe cele cu fibră moale: bananele, caisele, pepenele galben, cel roşu, strugurii şi prunele”, ne sfătuieşte medicul Adrian Copcea. Dacă fructele sunt recomandate proaspete, legumele este bine să fie consumate sub formă de supe sau ciorbe. Printre acestea se numără spanacul, morcovii, dovleceii şi fasolea verde.

Ciocolata favorizează arsurile gastrice

O parte dintre alimente sunt asociate frecvent cu simptomele ulcerului. Printre acestea se numără citricele, roşiile, ceapa, alcoolul, sucurile cu zahăr şi grăsimile. Cu toate acestea, alimentele care favorizează aciditatea gastrică pot fi consumate în diferite asocieri. De exemplu, ele pot fi consumate la mese care conţin supe sau garnituri de cartofi, cum este piureul. „Pe toată perioada regimului alimentar, trebuie evitate şi alimentele care favorizează refluxul gastric, cum sunt cele bogate în grăsimi. Produsele de patiserie, ciocolata, smântâna, sosurile, carnea grasă, prăjelile în ulei, dar şi brânza grasă nu sunt bine tolerate de orgasnim”, adaugă nutriţionistul.  

Casetă specialist  

Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie,

Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca

Este recomandat să discutaţi cu medicul gastroenterolog cu privire la diagnosticul precis şi metodele de tratament. Important este să faceţi o listă cu alimentele care v-au provocat simptome, acele alimente fiind, în realitate, singurele de evitat. Dacă unele alimente nerecomandate (cum este cafeaua, citricele etc.) sunt bine tolerate, atunci ele pot fi incluse în dietă. În majoritatea afecţiunilor din spectrul ulcerului, dincolo de măsurile dictate de simptome, tratamentele medicamentoase sunt indicate şi foarte eficiente, la indicaţia medicului specialist gastroenterolog. Aceste tratamente permit ca „regimul de ulcer” să nu mai fie la fel de strict şi să poate fi ţinut în prezent destul de uşor.  



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg