Iată ce trebuie să faci pentru ea în această perioadă:

Oferă-i un cadou

Pentru că în aceste zile nu poţi ajunge la ea la spital sau acasă, trebuie să te gândeşti la ce mesaje de susţinere îi poţi transmite de la distanţă. Cea mai simplă şi însemnată metodă este oferirea unui cadou. Dacă prietena ta a născut o fetiţă, te poţi ocupa de cumpărarea unei perechi de cercei aur copii, deoarece poziţia ta de cea mai bună prietenă îţi cere să-ţi laşi amprenta cu un cadou important. De asemenea, poţi opta pentru cadouri pentru mamă precum produse de îngrijire personală, pompe de sâni sau electrocasnice care ajută la prepararea hranei pentru copii. Din păcate, tot din cauza regulilor de distanţare socială, nu vei putea să îi oferi personal cadoul, aşa că livrează-l direct pe adresa de acasă sau aşteaptă momentul în care poţi să te întâlneşti cu noua familie.

Ajut-o cu îngrijirea bebeluşului

Odată ce se ridică restricţiile stării de urgenţă şi riscurile îmbolnăvirii de COVID-19 scad, va trebui să faci tot posibilul să o ajuţi pe prietena ta cu îngrijirea celui mic. Dacă nu ai experienţă deloc cu bebeluşii, poţi să te implici în activităţile casnice precum curăţenia, spălatul vaselor. Prietena ta va avea programul plin, va fi obosită şi copleşită de noul stil de viaţă pe care îl impune prezenţa unui bebeluş. De asemenea, poţi să-i faci cumpărăturile esenţiale sau să o duci cu maşina acolo unde are mare nevoie să ajungă, spre exemplu la controalele medicale.

Nu pune presiune

Viaţa socială a prietenei tale va fi afectată şi nu va putea să revină prea curând la obiceiurile vechi. Dacă înainte obişnuiaţi să ieşiţi des în oraş sau în cluburi, viaţa de mamă o va obliga să stea mai mult acasă, alături de cel mic. De asemenea, oboseala acumulată de-a lungul zilei îşi va spune cuvântul. Încearcă să nu pui presiune pe ea sau să-i spui cât de dor îţi e de acea perioadă, ci sprijină-i alegerile şi noua viaţă de familie pe care şi-o dorea atât de mult. Bucuria venirii primului copil nu trebuie minimizată de gânduri negative, iar tu trebuie să accepţi că prietena ta a început un nou drum în viaţa ei.

Găteşte-i

Grija pentru starea de bine a bebeluşului o va face pe proaspăta mamă să uite de grija pe care trebuie să o aibă pentru ea. Mesele calde şi pline de nutrienţi sunt esenţiale pentru sănătatea unei mame, mai ales când aceasta alăptează. Printre cele mai importante alimente pe care ar trebui să le consume prietena ta în această perioadă se numără somonul, orezul brun, verdeţurile şi cartofii dulci. Dacă nu poţi fi alături din ea din cauza distanţării sociale, fă-i cumpărăturile şi lasă-i plasele la uşă sau comandă direct la ea acasă mâncare sănătoasă prin serviciile de livrare. Astfel de iniţiative vor fi apreciate şi de partenerul ei, care poate suferi la fel de mult de stresul cauzat de venirea bebeluşului.


Prietena ta cea mai bună este acum mamă, iar tu vei avea în continuare un rol important în viaţa ei. Trebuie să fii acolo din primul moment, chiar dacă doar cu gândul şi cu sufletul. Mai apoi, sprijinul pe care i-l oferi în creşterea celui mic va avea un impact substanţial în dezvoltarea relaţiei voastre de prietenie.


Sursa foto: pexels.com