Cum depăşim teama de medicul stomatolog

1 72892 original jpg jpeg

Destul de multe persoane consideră vizita la cabinetul stomatologic necesară şi ajung uneori acolo chiar în ultimul moment, când durerea sau un abces dentar îi obligă să îşi depăşească teama. În cazuri rare, însă, teama de dentist este aproape paralizantă, manifestându-se prin atacuri de panică sau chiar leşin.

Nu puţini pacienţi care au experimentat pierderea cunoştinţei pe scaunul medicului dentist s-au întrebat care este cauza acestei reacţii. Deşi teama de procedurile stomatologice este destul de frecvent întâlnită,atunci când ea depăşeşte un anumit prag este foarte posibil să apară leşinul ca răspuns al organismului la un factor de stres.„Când o persoană este expusă unui stimul dureros,cum ar fi înţepătura unui ac,se declanşează un reflex vago-vagal:impulsul nervos declanşat de înţepătură ajunge la creier,iar acesta trimite semnale spre inimă şi vasele de sânge pentru scăderea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. Scăderea nivelului de sânge oxigenat care ajunge la creier face ca persoana respectivă să-şi piardă cunoştinţa. Nu în ultimul rând,pentru că puterea psihicului este extrem de mare,uneori numai anticiparea unei situaţii potenţial dureroase este suficientă pentru a declanşa acest reflex vago-vagal”,explică doamna doctor Mihaela Dan,specialist ortodont.Dacă vă aflaţi printre cei care au un atac de panică sau chiar leşină la gândul sau în momentul în care aud zgomotul creat de freze,când văd acul de seringă sau un strop de sânge,nu vă îngrijoraţi:cu răbdare şi exerciţiu psihologic vă puteţi depăşi teama.

Înainte de vizita la cabinetul stomatologic

Înainte de orice procedură stomatologică este recomandat să mâncăm bine,deoarece scăderea glicemiei agravează simptomele reflexului vago-vagal. De asemenea,deshidratarea face ca presiunea arterială să scadă mult mai rapid,astfel că ar trebui să nu uităm să bem cât mai multe lichide.

Gândul că avem un sprijin poate fi foarte benefic pentru psihic,astfel încât ar putea fi o idee bună ca o persoană apropiată să ne fie alături pe parcursul vizitei la medicul stomatolog.

Se întâmplă adesea ca pacienţii să păşească în cabinetul medicului dentist anxioşi,temători,deşi nu cunosc foarte bine medicul şi nici nu au avut o experienţă neplăcută.

„Pentru depăşirea emoţiilor şi familiarizarea cu specialistul este recomandată în prealabil o vizită pentru un control de rutină,pentru a ne obişnui cu atmosfera şi a face proceduri simple,nedureroase. Vizita la cabinetul stomatologic în puseele acute,dureroase,va determina asocierea inconştientă a dentistului cu durerea”,

În timpul vizitei la cabinet

Medicul ar trebui înştiinţat înainte dacă există o anumită sensibilitate,pentru ca acesta să acorde o atenţie specială şi să aşeze scaunul în poziţie cât mai apropiată de orizontală,cu rolul de a favoriza ca sângele să ajungă la creier.

„Pacienţii nu ar trebui să se ruşineze să aibă o relaţie deschisă cu medicul şi să îi comunice temerile pe care le au. Atunci când dispune de toate informaţiile necesare specialistului îi este mai uşor să ştie cum să abordeze problema pentru ca procedura să se desfăşoare în condiţii optime”,

În timpul vizitei la stomatolog distragerea atenţiei prin concentrarea asupra muzicii din cabinet,asupra respiraţiei sau gândul la ceva plăcut ne va ajuta să ne relaxăm pe perioada desfăşurării procedurii. Dacă strângem picioarele,acest lucru va împiedica ca sângele să ajungă la ele,favorizând deplasarea acestuia la creier.

După procedura stomatologică

Unele persoane se simt uşor ameţite sau chiar leşină după terminarea procedurii şi eliberarea de stres,astfel că sunt recomandate încă 5 minute pe scaun (până când asistenta strânge instrumentele şi dezinfectează).

„Sunt de evitat mişcările bruşte,rapide. Ridicarea de pe scaun trebuie să realizeze încet şi să fie urmată de încă 10 minute petrecute în sala de aşteptare,până la refacerea completă. Nu în ultimul rând,lichidele sunt necesare şi după încheierea procedurii,pentru a evita deshidratarea şi scăderea presiunii arteriale”,recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

Încet-încet,cu fiecare şedinţă,chiar şi cei mai temători pacienţi se vor convinge că stomatologia de astăzi se face fără durere şi că suferinţa este mult mai mare atunci când problemele dentare sunt lăsate netratate,iar controalele repetate,relaxate vor deveni o rutină.   



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg