Cum faci faţă emoţiilor în sarcină

1 54398 original jpg jpeg

Parcurgi cea mai frumoasă perioadă a vieţii – ar spune majoritatea celor care te cunosc: aştepţi să aduci pe lume un suflet. Cu toate acestea, te simţi îngrozitor, toate lucrurile te scot din minţi şi ai impresia că oamenii din jurul tău, inclusiv partenerul tău, au ceva cu tine, nu-ţi acordă timp şi nu te respectă.

Ceea ce se întâmplă,de fapt,în corpul,în sufletul şi în mintea ta ţine de nişte schimbări hormonale normale,care au loc în perioada în care te pregăteşti să devii mamă.

Acestea te pot afecta în nenumărate feluri şi variază de la cer la pământ:lucruri pe care le ignorai înainte au devenit capete de ţară şi motive ale unor izbucniri nervoase la câteva minute după ce radiai de fericire. Normal că jumătatea ta şi prietenii voştri au adesea impresia că ai devenit altă femeie! Deci,ce faci? Laşi ca prăpastia dintre voi să se accentueze sau iei măsuri?

Sarcina este unul dintre acele lucruri care te fac deosebită,este un efort în faţa căruia un bărbat probabil ar ceda psihic. Nu uita că ai de la natură toate argumentele şi forţa să treci peste acest moment greu şi să ţii în braţe,la sfârşitul celor 9 luni,odorul pe care l-ai visat mereu!

„Am devenit răţuşca cea urâtă”

Îţi pierzi silueta,nu mai ai talie,pielea se poate pigmenta mai închis,îţi apar o dungă pe burtă,câteva pete şi mai multe coşuri decât ai avut vreodată în liceu. Este omenesc să jinduieşti după imaginea ta suplă şi frumoasă de altădată! Ba mai mult,este firesc să nu te încălzească decât pe moment că frumuseţea ta este interioară,că o femeie însărcinată este un miracol în sine şi că bebeluşul care creşte în burtică este motiv de bucurie. Normal că-ţi pasă de cum arăţi,dar nu uita că este o perioadă trecătoare şi că poţi să-ţi recapeţi formele după ce naşti. Sigur că va dura câteva luni bune şi necesită sacrificii,dar nu aduci pe lume un copil în fiecare zi,aşa că merită efortul!

„Îl urăsc!”

În această perioadă,toanele tale s-ar putea să fie la cote maxime şi să te cerţi continuu cu partenerul tău. Ba chiar este foarte posibil să-ţi vezi soţul intrând în casă tiptil-tiptil,în speranţa că nu va declanşa uraganul Katrina 2. Eu sunt sigur că nu va scăpa,undeva îl vei găsi şi îl vei „executa“ pe loc pentru că este prea delăsător. Dacă nu e delăsător,sigur e enervant că e pe acasă şi nu înţelege ce vrei,când vrei şi,mai mult decât atât,nici măcar nu ştie să-ţi citească gândurile. Of,este aproape inutil! Dar de ce apare acest comportament? Pe măsură ce sarcina reduce din libertăţile femeii,aceasta se agaţă de partener,făcându-l responsabil în mod inconştient de suferinţele pe care le trăieşte.

„Toţi sunt împotriva mea”

De vreme ce schimbările hormonale sunt la tine,durerile de spate şi dificultăţile din timpul sarcinii,tot ale tale,este greu să nu simţi la nivel inconştient povara normalităţii şi relaxării celorlalţi,în comparaţie cu tine. Aşa că,fără o intenţie anume,toţi devin încet-încet duşmanii tăi:te trezeşti urlând la sora sau la fratele tău,vorbind fără respect cu părinţii şi „dând“ cu partenerul de toţi pereţii.

Ba mai mult,la serviciu,totul este îngrozitor şi colegii de „doi lei“. Chiar dacă tu deseori nu eşti rezonabilă,nu-ţi vei da seama de asta,pentru că simţi nevoia adesea de a te elibera de încărcătura emoţională şi de disconfortul tău. Metode bune prin care poţi reduce din tensiune pot fi scrisul,la fel şi pictatul sau alte activităţi care te lasă să-ţi exprimi furia fără o ţintă vie.

„Uit de la mână pân’ la gură”

Vidul de memorie este comun şi în timpul sarcinii. S-ar putea să uiţi că ai făcut ceva ce ai terminat adineaori,să nu mai ţii minte numele unor persoane pe care le ştii,să nu-ţi aduci aminte de ce ai vorbit cu partenerul la prânz. Situaţia asta nu este neobişnuită – dacă vrei să treci mai uşor prin micile amnezii ale sarcinii,fă-ţi un obicei din a nota pe hârtie lucrurile importante pe care trebuie să le bifezi,reducând astfel stresul tău zilnic. Iar dacă nu mai ştii unde ai pus hârtia,nu-i nimic! Mai scrii una.

Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro

Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,intră pe adresa www.mediclass.ro sau sună la 0724.539.589



Recente

Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg