Cum faci faţă emoţiilor negative?

1 66832 original jpg jpeg

Mecanismele de aparare sunt abilităţi, dezvoltate în timp, pe care le utilizezi în mod inconştient pentru a face faţă provocărilor emoţionale, iar psihoterapia poate fi o bună modalitate prin care poţi depăşi această rutină. Iată care sunt principalele mecanisme de apărare; tu la care faci cel mai des apel?

Negarea

Este cel mai primitiv mecanism de apărare şi foarte des întâlnit la copii. Ştii cum cel mic încearcă să nege faptul că a mâncat ciocolată,deşi tu vezi clar urmele,pe faţă şi pe haine?

Tot aşa şi adulţii recurg la această metodă atunci când nu sunt pregătiţi să înfrunte realitatea sau nu vor să depună efortul necesar,pentru a putea depăşi nişte bariere. Şi ţie îţi poate fi greu să recunoşti anumite lucruri,mai ales că făcând asta,va trebui ulterior să şi acţionezi sau,şi mai „rău”,să-ţi recunoşti slăbiciunile.  

Dai vina pe celălalt

Proiecţia este des întâlnită şi înseamnă,în linii mari,să dai vina pe celălalt,în loc să recunoşti unde ai greşit tu.

De exemplu,îl poţi certa pe soţul tău că nu a ieşit să dea zăpada şi că nu aveţi potecă la casă,însă,ia în calcul că nici tu nu ai mişcat vreun deget în direcţia asta. Toată frustrarea ta este plasată în cârca lui şi,brusc,totul este din vina lui. Recunoşti acest tipar?

Intelectualizarea

Să fii o persoană inteligentă este un lucru bun,asta până să treci în extrema „intelectualizării”! Asta se traduce prin îndepărtarea de „simţire” (de sentimente),în favoarea faptelor şi a „concretului”.

De exemplu,ştii că o anumită boală se poate trata prin x,y şi z medicamente,dar atunci când tu eşti cea care se confruntă cu boala respectivă,eşti incapabilă să-ţi manifeşti tristeţea sau supărarea. Reprimându-ţi sentimentele,le faci şi mai puternice,iar în momentul în care le vei confrunta,s-ar putea să te răneşti singură,neştiind ce abordare să ai.

Citeşte şi:

Află care este reţeta armoniei în cuplu!

Alimente care alungă depresia

Suprimarea

Suprimarea este un mecanism de apărare conştient prin care-ţi cenzurezi,cu bună ştiinţă,amintirile sau emoţiile.

De exemplu,dacă te simţi copleşită de moartea cuiva drag,încerci să uiţi de acest eveniment făcând alte lucruri,care să-ţi distragă atenţia. Şi reuşeşti,numai că preţul poate fi mare.

Problemele reprimate de-a lungul vremii pot avea efectul „bulgărelui de zăpadă” (cu alte cuvinte,se măresc şi te macină tot mai mult),iar asta se va oglindi în mod direct în prieteniile tale,în relaţiile tale,în moartea altor fiinţe dragi sau şi în alte domenii ale vieţii tale.

Umorul

Hazul de necaz-funcţionează uneori,dar nu face din asta un obicei!

Este adevărat că prin această metodă poţi face faţă situaţiilor incomode,dificile sau dureroase acoperind astfel disconfortul tău,numai că,punând mereu accentul pe ironia situaţiei,uiţi să iei în calcul şi felul în care te simţi în acele momente. Iar asta îţi face rău pe termen lung.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg