Mulţi nu pot uita verile la ţară, când bunica culegea o roşie din grădină, o ştergea un pic de şorţ şi le-o dădea s-o mănânce cu un colţ de pâine. Astăzi, legumele şi fructele trebuie spălate temeinic – uneori cu soluţii speciale - căci majoritatea sunt tratate cu diverse substanţe. Să nu mai luăm în calcul isteria COVID, care i-a determinat pe unii să spele şi pâinea ambalată, nu doar fructele sau legumele.

Apoi curăţarea, felierea, tăiatul. Iar dacă mai şi lucrezi de acasă, poţi doar să visezi la toate lucrurile pe care le-ai putea face în tot acest timp. De aceea fructele şi legumele gata curăţate, porţionate şi ambalate sunt atât de tentante pentru mulţi.

Cheltuielile pentru produsele alimentare sunte unele dintre cele mai mari dintr-o gospodărie, conform statisticilor. Însă nimeni nu vrea să risipească mâncare sau bani, de aceea totul se reduce la cumpărături inteligente. Cumpărăturile inteligente înseamnă că trebuie să pui în balanţă banii cheltuiţi pe alimente ambalate şi timpul consumat pentru face asta acasă. Când vei vedea că acestea costă de trei-patru ori mai mult, ai putea să te gândeşti de două ori înainte să le pui pe lista de cumpărături.

Un alt aspect foarte important este că nu deţii controlul asupra a ceea ce cumperi şi mănânci. Nu ştii câte zile sau săptămâni au fost stocate în supermarket, nu ştii termenul iniţial de expirare, nu ştii cum au fost spălate, curăţate şi pregătite. Cojile servesc drept protecţie împotriva unor factori precum căldura, oxigenul şi lumina, care descompun vitaminele şi zaharurile. 

Potrivit experţilor, cel mai mare impact este asupra antioxidanţilor precum vitamina C, deoarece aceasta reacţionează cu oxigenul. Odată ce produsele au fost curăţate sau tăiate şi interiorul cărnos intră în contact cu aerul, cantitatea de antioxidanţi scade.

De aceea, cumpărând fructe şi legume întregi, nu doar că vei salva bani, dar vei putea controla calitatea mâncării.

FOTO Shutterstock