Decizie majoră în industria alimentară. Ce produse vor fi afectate

1 shutterstock 751443910 jpg jpeg

Producătorii din industria alimentară vor fi nevoiţi să limiteze conţinutul de acizi graşi trans din alimente şi în România, la un an după ce UE a adoptat un regulament similar, arată un proiect de lege adoptat marţi de Parlament. Dacă va fi promulgată, noua lege va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2021.

Acizii graşi sau grăsimile trans sunt printre cei mai nocivi compuşi din alimentele procesate, responsabili pentru declanşarea bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 sau cancerului.

Proiectul de lege a fost iniţiat în 2017 de senatorul USR Adrian Wiener, de profesie medic, şi a fost adoptat marţi de Parlament. Pentru a intra în vigoare, mai trebuie doar promulgat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa prevede limitarea acizilor graşi la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsimi în conţinutul alimentelor. „Operatorii economici din sectorul alimentar au obligația de a introduce pe piață produse alimentare cu un conținut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conținut”, prevede proiectul de lege.

Legea se va aplica tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unitățile de alimentație publică și produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. Vor fi excluse, însă, produsele alimentare care conțin, în mod natural, acizi grași trans în grăsimi animale. Potrivit lui Adrian Wiener, studiile arată că în România aceşti acizi graşi trans sunt prezenţi în margarină, chipsuri, biscuiţi, popcorn pentru microunde, torturi preambalate, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate şi napolitane.

Un aport zilnic de acizi graşi trans peste limita de 2% impusă de lege creşte riscul de deces prin boală cardiovasculară cu 20-32%, potrivit unor studii citate în nota de fundamentare de Adrian Wiener. Mai mult, aceleaşi studii arată că aceşti acizi cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii şi Alzheimer.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg