Glutenul este o proteină din unele cereale care,deşi este bine tolerată de majoritatea oamenilor,se digeră greu. Persoanele care suferă de boala celiacă au un istoric familial. Această afecţiune intestinală are o componentă genetică şi poate apărea la orice vârstă,explică prof. dr. Mencinicopschi.

Ce o declanşează

De la câteva luni,când se diversifică alimentaţia,sistemul imunitar se autoeducă să nu atace mâncarea ca pe un corp străin. Majoritatea reacţiilor alimentare apar pentru că sistemul imunitar identifică greşit un anumit aliment sau o componentă a acestuia. La începutul omenirii,individul era vânător şi culegător,nu consuma cereale,însă,de-a lungul existenţei,noi am evoluat împreună cu alimentele şi s-a creat o toleranţă genetic-imunitară pentru anumite tipuri de hrană consumate pe termen lung. Chimizarea şi industrializarea au dat peste cap acest echilibru,iar sistemul imunitar a declanşat reacţii autoimune. Aşa a apărut intoleranţa la gluten”,adaugă acesta.

Simptomele bolii celiace

-diaree sau constipaţie cronică

-dureri abdominale şi balonare

-slăbire în ciuda unui apetit normal

-anemie

-oboseală

-vărsături

-dermatite

-schimbări bruşte de dispoziţie

-tetanie

Află de AICI ce ai şi ce nu ai voie să mănânci!