Iei mai mult în greutate în sezonul rece? 7 motive pentru care îţi este greu să slăbeşti toamna

1 shutterstock 391685539 jpg jpeg

Sezonul rece n-a început de mult, dar deja observi că nu mai poţi controla acul cântarului s-o ia în direcţia pe care o doreşti. Nu te învinovăţi! La mijloc sunt şi factori pe care nu-i poţi controla, nu doar cei pe care îi cunoşti şi la care trebuie să lucrezi constant.

Dacă te-ai decis să urmezi diete de slăbit în toamna aceasta sau în iarna care se apropie, vei descoperi că este mult mai dificil să te lupţi cu kilogramele în plus între lunile octombrie şi martie. Este o perioadă puţin nepotrivită pentru a urma diete, deoarece în sezonul rece corpul are tendinţa de a se îngrăşa.

Regimurile de slăbit drastice, ca orice privare de alimentele cu care era obişnuit organismul, vor atrage mai multe kilograme pe termen lung, deci va fi nevoie să găseşti un echilibru şi un mod corect de a te hrăni pe care să-l urmezi constant, nu doar o perioadă de timp limitată. Poţi lua în greutate cu uşurinţă în orice anotimp, însă în cel pe care-l traversăm există mai multe motive, valabile pentru oricine, pentru care se întâmplă acest lucru.

Hormonii

În pandemie, ai observat că stresul a fost şi este mult mai mare decât de obicei. Stresul mai mare conduce, de asemenea, la o producţie mai mare de hormoni cortizolici, ceea ce face corpul să depoziteze grăsimile.

Stresul creşte şi nivelul de hormon al foamei numit grelină care declanşează pofta de mâncare exagerată. Un alt hormon, melatonina sau hormonul somnului, are un nivel crescut iarna, ceea ce te face să dormi mai mult. La fel ca în cazul urşilor care hibernanţi, mai mult somn înseamnă mai puţină activitate şi o viaţă sedentară, ceea ce poate creşte riscul de a lua în greutate.

În timpul sezonului rece, ai parte şi de mai puţin soare, ceea ce stimulează glanda pineală să producă mai multă melatonină. Excesul de hormon al somnului conduce la un apetit crescut, prin urmare dacă te simţi obosită peste zi, vei rezista cu greu dorinţei de a lua gustări dulci pentru a-ţi continua activităţile obişnuite.

Nu mai ai aşa multe alimente proaspete

În lunile mai reci ai la îndemână mai puţine fructe şi legume proaspete, deci mănânci mai puţine alimente în stare proaspătă, iar cele mai grele îţi satisfac pofta de mâncare. Este posibil să ai de asemenea, un frigider plin cu rămăşiţe, ceea ce face mai dificil să te hotărăşti ce ai nevoie.

Stai mai mult în casă

Lipsa dorinţei de a ieşi afară şi de a face mişcare te aduce în situaţia de a lua în greutate în lunile reci. Fie că ieşi la o plimbare, fie că mergi la o sală de sport, este nevoit să te aventurezi afară şi să faci faţă frigului. Este mult mai greu să-ţi păstrezi motivaţia şi energia în aceste circumstanţe.

Metabolizezi mai lent alimentele grele

Frigul poate duce la pofta crescută de alimente mai grele şi reconfortante. Aceste alimente cer corpului mai multă energie pentru a se descompune, digera şi metaboliza. Pe de altă parte, metabolizarea generează căldură. Prin urmare, dacă ţi-e frig, vei avea mai multe poftă de alimente care te încălzesc literalmente. Apoi, din cauza frigului, ai tendinţa de a face foarte puţină mişcare.

Instictul de a mânca mai mult când este frig

Există şi motive biologice pentru creşterea în greutate toamna şi iarna. La fel cum animalele care hibernează se pregătesc pentru iarnă mâncând mult, oamenii vor mânca suplimentar, pentru că aceasta este strategia naturală a corpului de a se pregăti pentru lunile mai reci.

Fiecare dintre noi are o tendinţă instinctuală de a evita frigul şi de a alege confortul dat de interiorul casei. Nu este neapărat o decizie conştientă, ci un comportament natural. Tot de instinct ţine şi tendinţa de a face provizii pentru iarnă, pentru a avea mai multe alimente la îndemână. De aceea este şi mai uşor să optezi pentru mănâncatul în exces. Mai ales acum, în timpul pandemiei de COVID-19, tendinţa de a face provizii a fost mai mare decât în mod normal.

Alegi alimente de tip fast-food

În lunile reci, rişti să devii mai stresat decât de obicei şi tinzi să alegi alternativa fast-food-ului, în loc să găteşti. Mâncarea rapidă este mai bogată în grăsimi saturate şi nu te satisface pe termen lung. Din acest motiv, este posibil să observi o creşterea în greutate.

Mâncarea în exces de sărbători

Te bucuri de orice sărbătoare nu doar pentru că te scoate din rutină, ci şi pentru bunătăţile culinare pe care le presupune. De la dulciurile de Halloween sau de Moş Nicolae, până la preparatele grele de Crăciun şi An Nou, sezonul rece este bogat în alimente care te îngraşă. Urmează probabil perioada din an în care suntem obişnuiţi toţi să mâncăm mai mult. Totuşi, cu voinţă, răbdare şi perseverenţă, vei găsi calea să fii cumpătat, să ieşi din casă pentru o oră măcar zilnic sau la câteva zile, să faci puţină mişcare cu geamul deschis sau să-ţi stabileşti un program de masă cu gustări sănătoase.

FOTO: Shutterstock



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg