Ghid de supraviețuire la 40 de grade. Cum rezistăm temperaturilor ridicate

Simplu fapt că petrecem timp în aer liber ne face să ne simțim mai bine. Dar nu și când afară sunt aproape 40 de grade. Cum ne adaptăm valului de căldură actual?

image

Una dintre cele mai plăcute lucruri din timpul verii e să bifăm tot felul de activități în afara casei, însă acum, când temperatura s-a ridicat la aproape 40 de grade și amenință să crească zilele următoare, e indicat să evităm expunerea la soare în mijlocul zilei, în zilele caniculare.

Victimele căldurii

Chiar și pentru cineva sănătos tun și tânăr, temperatura crescută poate deveni un pericol crescut pentru sănătate. Nu e un simplu disconfort să îndurăm 37-39 de grade, ci o amenințare reală la starea generală a organismului nostru – organele interne pot fi afectate ireversibil de o expunere îndelungată la temperaturi extreme și se înscriu chiar decese în zonele fierbinți ale globului, pe timpul verii.

Persoanele care sunt cel mai vulnerabile la caniculă sunt cele în vârstă, supraponderalii sau cei care au o infecție, pentru că ei întâmpină probleme în a-și regla temperatura corpului. Problema principală e că nu suntem obișnuiți cu temperaturi atât de mari. Cum ne adaptăm la ele? Pentru că nimeni nu vrea să riște vreun infarct doar pentru că n-a știut cum să se… ferească de el, nu?

Ce ni se întâmplă la căldură mare

Corpul uman e făcut să funcțieneze la circa 37 de grade Celsius. La temperaturi mai mari de atât, enzimele și proteinele esențiale organismului nostru – care trimit semnale nervoase prin tot corpul – încep să se distrugă. Efectul? Celulele încep să moară și substanțele toxice sunt eliberate în organism și organele interne încep să intre în insuficiență.   

De cele mai multe ori, primul semn că trupul nostru a intrat într-o stare primejdioasă e că devenim confuzi, pentru că celulele noastre cerebrale sunt cele mai sensibile la schimbările de temperatură.

Alte semne că suntem afectați de căldură sunt amețeala, greața, durerea de cap, pielea înroșită, pulscul crescut și senzația de leșin. Toate acestea sunt semne mari de alarmă că trebuie să ieși cumva din situația alarmantă în care te aflii. Dacă celulele noastre sunt distruse ușor, ușor, organele noastre interne pot intra în insuficiență în doar câteva minute! Ce putem face pentru a împiedica asemenea proces distructiv, cu potențial fatal?

Soluții eficiente

După ce medicii au studiat efectul căldurii asupra personalului miliar și al alergătorilor de la maratoane, au ajuns la câteva concluzii. Specialiștii ne recomandă să punem pungi cu cuburi de gheață pe copul celui afectat de caniculă sau să-l scufundăm în apă extrem de rece, pentru a-i scădea temperatura corpului. Este imperativ să facem tot ce se poate pentru a scădea temperatura corpului înainte ca organismul să cedeze organ după organ.

Altă măsuri care se poate lua sunt – în primul rând, acomodarea treptată cu temperaturile ridicate. Dacă plănuiești un concediu într-o zonă caldă, mergi la saună de câteva ori înainte de-a pleca. Atunci când ajungi la destinație, nu te expune din prima soarelui. Ieși din camera de hotel dimineața și seara și, la prânz, rămâi la aer condiționat sau, cel puțin, nu sta în plin soare.

image

Dă-ți cu cremă cu protecție solară, poartă pălărie și haine deschise la culoare, confecționate din materiale „răcoroase”, cum e bumbacul, cel mai indicat în caniculă. Canicula ne deshidratează, așadar trebuie consumată mai multă apă decât de obicei. Ai grijă să nu-ți fie niciodată sete și să ai o urină palidă și clară, nu bea cafea și alcool, ambele fiind niște diuretice.

Cicliștii din Tour de France poartă vestă cu cuburi de gheață înainte de-a începe cursa. Copiază-le exemplul și bagă-ți pălăria în apa cu gheață înainte de-a ieși afară, la căldură mare.

foto - Shutterstock