La început, poate fi dificil, dar cu puţin exerciţiu vei observa că analiza se poate face uşor şi tu vei simţi că ai asul din mânecă în faţa celuilalt. Aşadar, acordă mai multă importanţă gesturilor şi mimicii persoanelor cu care porţi o conversaţie.

Clipit des şi dilatarea pupilelor

Multe studii identifică clipirea şi dilatarea pupilelor drept semne ale minciunii, însă ele pot însemna şi alte lucruri. Un nivel crescut de inteligenţă şi o activitate mentală intensă pot avea ca rezultat clipirea în exces, iar dilatarea pupilelor poate fi un semn al atracţiei sexuale.

Probleme în comunicare

Conform aceloraşi cercetători, vorbitorii care vor să înşele au mai multe ezitări în timpul unei conversaţii şi fac mai multe greşeli gramaticale decât un om care spune adevărul. Se pare că minciuna este mult mai greu de rostit decât adevărul. De aceea şi răspunsurile lor la întrebări sunt mai scurte decât cele ale oamenilor sinceri. Un alt semn că interlocutorul tău te minte e că ridică nivelul vocii fără motiv. Se pare că stresul cauzează această reacţie.

Contactul vizual

Mult timp am considerat-o o regulă de aur: persoanele care nu pot să se uite în ochii interlocutorului pentru o perioadă lungă de timp ascund ceva. Însă vremurile s-au schimbat şi conform unor studii recente făcute la Universitatea Berkeley din California, mincinoşii profesionişti menţin contactul vizual mai mult decât este cazul pentru a te convinge că este adevărat. Cel mai uşor însă îţi dai seama de intentile lor dacă îi cunoşti de ceva vreme şi le ştii obiceiurile conversaţionale.

Gesturi fără sens

Minciunile şi secretele sunt date de gol prin gesturile contradictorii. Observă oamenii care par siguri pe ei şi au pe chip o expresie de superioritate însă le tremură mâinile, se joacă încontinuu cu degetele sau îşi tot mişcă picioarele. De cele mai multe ori, ei ascund un secret care-i macină şi pe care şi-ar dori să-l dezvăluie.

@shutterstock