Nimic nu pare mai vegan, mai natural şi mai puţin procesat decât pâinea. În cea mai pură formă, pâinea este considerată un aliment vegan. Ingredientele sunt drojdia, făina, apa şi sarea. Niciunul dintre aceste ingrediente nu face parte din grupele de produse alimentare pe care veganii nu ar trebui să le mănânce. Însă foarte multe sortimente de pâine sunt, de fapt, făcute cu produse de origine animală.

Unele pâini, în special cele ambalate, feliate şi cele cu termen lung de garanţie, au în componenţă monogliceride şi digliceride, care sunt grăsimi şi emulgatori folosiţi pentru a îmbunătăţi textura pâinii. Acestea ajută şi la prelungirea duratei de valabilitate a produselor în componenţa cărora intră.

Monogliceridele şi digliceridele sunt adesea derivate din ulei de soia, dar ele pot proveni uneori din grăsimi animale (din oasele sau pielea animalelor). Acest lucru este valabil şi pentru lecitină, un emulgator alimentar care uneori provine din gălbenuşul de ou. În plus, unele sortimente de pâine sunt îmbunătăţite cu ouă, miere, unt sau lapte.

Uneori, ambalajul nu conţine toate aceste informaţii. Conţine toate ingredientele din componenţa produsului, fără a preciza, însă, dacă monogliceride, digliceride sau lecitina sunt sau nu de provenienţă animală.

Ce pâini sunt sigure pentru un vegan?