Secretul pentru un „tu“ mai bun. Cum funcţionează automotivarea

1 shutterstock 264221285 jpg jpeg

Toţi avem perioade în viaţă în care pare că nimic nu funcţionează, că totul merge prost. Deşi negativ, acest background poate pune în mişcare un important resort interior: automotivarea. Motivarea de sine este, în forma sa cea mai simplă, forţa care te determină să realizezi lucruri şi să atingi anumite obiective.

Oamenii pot fi motivaţi de multe lucruri, atât interne, cât şi externe: dorinţa de a face ceva, nevoia de sănătate, de bani, socializare, împlinirea unor principii şi valori personale etc. De obicei, motivarea apare ca rezultat al îmbinării mai multor factori, potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, preşedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI).

“Dacă înţelegem cum şi de ce sunt motivaţi oamenii, îi putem încuraja să fie cât mai buni atât în viaţa personală, câr şi la locul de muncă. Cu cât oamenii sunt mai motivaţi să aibă succes şi să-şi atingă obiectivele stabilite, cu atât mai mult va creşte încrederea acestora în propriile abilităţi. Motivarea este ceea ce ne împinge să ne atingem obiectivele, să ne simţim mai împliniţi şi să ne îmbunătăţim calitatea generală a vieţii”, explică psihologul 

Motivarea reprezintă unul dintre cele trei domenii ale abilităţilor personale care fac parte integrantă din conceptul de inteligenţă emoţională. Există patru elemente care definesc automotivarea: dorinţa personală de a realiza, îmbunătăţi sau de a îndeplini anumite standarde; angajamentul faţă de obiectivele personale sau organizaţionale; iniţiativa, definită ca „disponibilitatea de a acţiona asupra oportunităţilor” şi optimismul, capacitatea de a continua şi de a-ţi urmări obiectivele în ciuda blocajelor de moment. 

Efectele automotivării sunt: îmbunătăţirea încrederii în sine, sporirea autodisciplinei, extinderea limitelor personale, recompensa emoţională pentru atingerea obiectivelor. ”Motivarea de sine este benefică şi, prin urmare, este esenţial să găseşti modalităţi care te pot ajuta în realizarea acesteia.Gândirea pozitivă este crucială pentru a obţine motivarea de sine. Vei fi de asemenea motivat dacă îţi planifici şi clarifici obiectivele pe termen lung. Acest lucru te va ajuta să depăşeşti obstacolele întâmpinate pe drumul spre atingerea şi realizarea obiectivelor propuse”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg