Cercetarea a avut drept obiectiv identificarea percepţiilor despre alimentaţia sustenabilă în rândul românilor şi disponibilitatea de a deveni parte din procesul de schimbare a comportamentului de consum.

Să fie sănătoase, dar şi accesibile

Studiul a relevat că peste jumătate din respondenţi, 66,69%, îşi aleg produsele alimentare în funcţie de cât de sănătoase sunt. Preţul ocupă locul imediat următor în decizia de achiziţie, cu 64,5% dintre opţiuni, succedat de gustul alimentelor cu 58,7% dintre menţiuni. Sustenabilitatea alimentelor se plasează pe ultimul loc în argumentele de cumpărare, cu doar 15,7% dintre opţiuni.

Întrebaţi cum definesc alimentaţia sustenabilă, 60,41% dintre respondenţi au menţionat folosirea resurselor naturale în mod responsabil în producerea alimentelor, în timp ce 50,8% au identificat asigurarea de produse mai sigure şi mai sănătoase. Preocuparea ca generaţiile următoare să beneficieze de resurse alimentare a punctat 31,9% dintre răspunsuri.

7 din 10 români consideră că pot contribui la sustenabilitatea alimentaţiei prin cumpărături responsabile, evitând risipa alimentară, iar 6 din 10 apreciază că pot contribui gătind mai responsabil şi evitând risipa alimentară. 30% dintre aceştia ar dori chiar să îşi cultive singuri propriile legume.

Românii citesc etichetele

Românii care au efectuat sondajul de opinie au declarat că alimentaţia sustenabilă este foarte importantă (40,59%) şi importantă (46,97%) şi consideră că produsele de origine vegetală sunt foarte sustenabile (42,15%), poziţionând imediat în clasament ca produse destul de sustenabile alimentele din peşte, din carne şi din lapte. Ca să afle cât de prietenos cu mediul este un produs din comerţ, 7 din 10 români citesc eticheta, iar 4 din 10 se interesează din propria iniţiativă.

"Ghidurile nutriţionale actuale recomandă o reducere a consumului de produse alimentare de origine animală, inclusiv lactate, în paralel cu o plasare a grăsimilor vegetale mai apropiată de baza piramidei alimentare. Acest lucru înseamnă că uleiurile din plante şi produsele obţinute din acestea, consumate în cantităţi potrivite cu necesităţile nutriţionale ale fiecărei persoane în parte, contribuie la o stare de sănătate mai bună, lucru dovedit şi de amplele studii efectuate pe persoanele vegetariene, care se bucură de numeroase avantaje: indice de masă corporală mai redus sau un nivel al colesterolului în limite normale", spune dr. Laura Davidescu, medic specialist în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară.

Studiul a fost iniţiat de Upfield, liderul mondial în produse vegetale, care atrage atenţia asupra faptului că produsele pe bază de plante, din agricultură gestionată responsabil, reprezintă viitorul planetei - asigură disponibilitatea alimentelor pentru o populaţie în creştere, protejează ecosistemele şi resursele naturale şi oferă nutrienţii necesari unei alimentaţii adecvate.

FOTO Shutterstock