Totul despre contracepţie

1 78755 original jpg jpeg

Îngraşă sau nu anticoncepţionalele? Este prezervativul cea mai sigură metodă contraceptivă? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le primim foarte des de la cititoarele noastre. Aşa că, pentru a afla care sunt răspunsurile, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Folosirea prezervativului sau pastilele anticoncepţionale, care metodă este mai sigură?

Rolul pastilelor contraceptive este de a preveni apariţia unei sarcini atunci când nu este dorită, dar să menţină ciclul lunar stabil – pilulele se administrează 21 de zile, când sângerările menstruale lipsesc, şi se face o pauză de 7 zile, când apare menstruaţia lunară. Este o metodă sigură de contracepţie.

Rolul prezervativului, pe lângă protecţia pe care o asigură împotriva unei sarcini, este de a proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Din acest punct de vedere, importanţa folosirii acestui mijloc de protecţie este nepreţuită.

Cât de des se poate folosi pastila contraceptivă de urgenţă? 

Contracepţia de urgenţă se foloseşte atunci când s-au produs diverse accidente precum ruperea prezervativului, ieşirea steriletului în timpul actului sexual sau un act sexual neprotejat. Rolul acestei pastile este de a inhiba ovulaţia, împiedicând astfel fecundarea. Se recomandă administrarea ei în maximum 72 de ore de la actul sexual, altfel nu mai are niciun efect. Acest tip de pastilă nu este pentru uz regulat ci, aşa cum le spune şi numele, doar în cazuri de urgenţă şi nu mai mult de două ori pe an.

Pastilele anticoncepţionalele duc la infertilitate? 

Pilulele contraceptive nu afectează fertilitatea unei femei şi nu influenţează în vreun fel capacitatea de a rămâne însărcinată atunci când va decide să devină mamă. Femeile sănătoase pot rămâne însărcinate după ce opresc folosirea pilulelor contraceptive. Menstruaţia revine după 4-6 săptămâni de la ultima pastilă luată, iar odată ce ovulaţia s-a reluat, sarcina poate apărea. Dificultatea de a rămâne însărcinată ţine însă şi de vârsta celei care îşi doreşte să devină mamă. Fertilitatea femeilor se află în punctul maxim în jurul vârstei de 23-28 de ani, urmând un declin treptat după 30 de ani, iar după 35 de ani rezerva ovariană scade suficient de mult pentru a îngreuna obţinerea unei sarcini. După 40 de ani, fertilitatea femeii scade abrupt.

Folosite pe o perioadă îndelungată, anticoncepţionalele îngraşă? 

Este un mit, dar trebuie spus că fiecare femeie este un individ unic şi reacţionează diferit chiar şi la acelaşi tratament prescris. Astfel, este foarte important ca atunci când femeia ia decizia de a începe tratamentul cu pastile anticoncepţionale să o ia împreună cu medicul ginecolog. Acesta va stabili, pe baza unor analize hormonale şi investigaţii, dar şi a istoricului afecţiunilor din familia pacientei, care sunt cele mai potrivite pastile anticoncepţionale.

De foarte multe ori, kilogramele în plus apar din cauza stilului de viaţă şi alimentar al femeii, dar şi al retenţiei de apă din organism.

Cât de sigur este steriletul? 

Steriletul este o metodă contraceptivă foarte des întâlnită pentru că este considerat un mijloc eficient şi comod de contracepţie, asigurând o protecţie de peste 95%. Acest dispozitiv intrauterin în formă de ”T”, din plastic şi/sau metal, poate fi montat însă doar acelor femei care nu prezintă leziuni la nivelul colului uterin, astfel că înainte este necesară efectuarea unui test Papanicolau, pacientelor ce nu suferă de boli inflamatorii pelvine sau neopalzii uterine. Montarea steriletului este uşoară pentru pacientă, nu necesită anestezie. În funcţie de tipul ales, acesta poate fi menţinut până la 5 ani. Consultul ginecologic anual rămâne obligatoriu, chiar dacă femeia a ales această măsură de contracepţie.

Alăptarea este o metodă contraceptivă? 

Cât timp femeia alăptează, menstruaţia poate reveni la câteva luni după ce a născut. Se întâmplă cazuri când menstruaţia revine abia după momentul înţărcării. Dacă mama însă nu alăptează, menstruaţia poate reveni după 6-8 săptămâni de la momentul naşterii, uneori chiar mai devreme. Perioada în care reapare ovulaţia diferă de la femeie la femeie, iar alăptarea doar amână fertilitatea postsarcină, nu o exclude. Astfel că este foarte posibil ca femeie să rămână însărcinată din nou, chiar dacă îşi alăptează pruncul. Medicii recomandă ca perioada dintre două sarcini să fie de minimum un an, dacă femeia a născut pe cale vaginală, şi de doi ani, dacă a născut prin operaţie de cezariană.

Sursa foto: tpr.org



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg