8 obiceiuri ale oamenilor care economisesc bani

1 78571 original jpg jpeg

Cei care economisesc bani învaţă devreme cum să facă asta. Consilierii financiari nu sunt degeaba pe pământ. Ei îi învaţă pe oameni nu doar cum să economisească, ci şi cum să profite de orice oportunitate. Există, totuşi, nişte obiceiuri care sunt la îndemâna oricărui om de bun-simţ şi pe care, dacă oricine şi le însuşeşte, ar putea să vadă rezultatele aproape imediat. 

Ai un cont de pensionare

Nu e un sfat nou, orice consilier financiar ţi l-ar da şi, dacă ţi l-a dat, ţi-l repetă mereu. Să pui deoparte pentru vârsta pensionării e un gest de bun-simţ şi de responsabilitate faţă de cei din jurul tău. Şi, în fond, vorbim aici de propria ta viaţă ca pensionar.

Ştii diferenţa dintre ceea ce vrei şi ceea ce ai nevoie

Una dintre cele mai mari minciuni care ţi se vâră sub nas în permanenţă, în zilele noastre, este că dorinţa ta este egal cu nevoia ta. Nimic mai fals! Călătoriile, hainele, chiar şi mâncarea nu sunt nevoie adevărate. Recunoaşte că de săturat te saturi cu mult mai puţin decât ai în frigider, iar haine dai o grămadă în fiecare an, tocmai pentru că n-ai nevoie de ele. Cei care economisesc bani îşi fac o listă cu nevoile de bază şi una cu dorinţele lor. Fă-ţi, aşadar, o listă cu aceste lucruri dar ai grijă să identifici foarte bine ceea ce ai nevoie şi ceea ce-ţi doreşti.

Nu plăti cu cardul, online sau prin orice altă metodă electronic

Motivul este simplu. Banii se duc mult mai repede atunci când nu-I vezi, de asta bankingul e o afacere înfloritoare. În plus, consilierii financiari sfătuiesc să-ţi notezi toate cheltuielile dintr-o zi.

Fă-ţi un buget

O tablă, o foaie, un carnet, ceva pe care să-ţi notezi toate cheltuielile. Atunci când cineva spune „nu ştiu pe ce se duc banii“, ei bine, acel cineva are o problem mare de administrare a banilor. Nu poţi să economiseşti când nu ştii nici măcar câţi bani ai.

Plăteşte cash

Cercetările arată că tindem să plătim cu 20% mai mult atunci când plătim cu cardul sau online decât atunci când vedem banii fizic în mână. Atunci când plăteşti cash, creierul tău înregistrează emoţii mult mai diferite decât atunci când plăteşti online sau cu cardul. „Plata cu cardul face cumpărarea mai puţin dureroasă“, pe câtă vreme la plata cash, creierul e mult mai impresionat.

Prioritizează economiile

Înainte să cheltuiască banii pe orice altceva, experţii în consiliere financiară spun că cei mai buni economisitori de bani se plătesc pe ei înşişi punându-şi nişte bani într-un cont de economii.

Ţine cont de cele mai mici cheltuieli

Chiar şi de un latte! Încă o dată: notează-ţi fiecare cheltuială în parte. Chiar şi pe cele mai mici!

„Merit şi eu, măcar o dată!“

De câte ori nu ţi-ai spus asta? Nu, nu meriţi! Dacă trăieşti de la un salariu la altul, fără să reuşeşti să pui nimic deoparte, înseamnă din start că nu ţi-ai permite să fii accidentată sau o boală ţi-ar pune finanţele pe butuci. Dacă nu-ţi permiţi o maşină nouă sau o zi la spa, adevărul este că nu, nu meriţi. Sorry!



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg