Ai un cont de pensionare

Nu e un sfat nou, orice consilier financiar ţi l-ar da şi, dacă ţi l-a dat, ţi-l repetă mereu. Să pui deoparte pentru vârsta pensionării e un gest de bun-simţ şi de responsabilitate faţă de cei din jurul tău. Şi, în fond, vorbim aici de propria ta viaţă ca pensionar.

Ştii diferenţa dintre ceea ce vrei şi ceea ce ai nevoie

Una dintre cele mai mari minciuni care ţi se vâră sub nas în permanenţă, în zilele noastre, este că dorinţa ta este egal cu nevoia ta. Nimic mai fals! Călătoriile, hainele, chiar şi mâncarea nu sunt nevoie adevărate. Recunoaşte că de săturat te saturi cu mult mai puţin decât ai în frigider, iar haine dai o grămadă în fiecare an, tocmai pentru că n-ai nevoie de ele. Cei care economisesc bani îşi fac o listă cu nevoile de bază şi una cu dorinţele lor. Fă-ţi, aşadar, o listă cu aceste lucruri dar ai grijă să identifici foarte bine ceea ce ai nevoie şi ceea ce-ţi doreşti.

Nu plăti cu cardul, online sau prin orice altă metodă electronic

Motivul este simplu. Banii se duc mult mai repede atunci când nu-I vezi, de asta bankingul e o afacere înfloritoare. În plus, consilierii financiari sfătuiesc să-ţi notezi toate cheltuielile dintr-o zi.

Fă-ţi un buget

O tablă, o foaie, un carnet, ceva pe care să-ţi notezi toate cheltuielile. Atunci când cineva spune „nu ştiu pe ce se duc banii“, ei bine, acel cineva are o problem mare de administrare a banilor. Nu poţi să economiseşti când nu ştii nici măcar câţi bani ai.

Plăteşte cash

Cercetările arată că tindem să plătim cu 20% mai mult atunci când plătim cu cardul sau online decât atunci când vedem banii fizic în mână. Atunci când plăteşti cash, creierul tău înregistrează emoţii mult mai diferite decât atunci când plăteşti online sau cu cardul. „Plata cu cardul face cumpărarea mai puţin dureroasă“, pe câtă vreme la plata cash, creierul e mult mai impresionat.

Prioritizează economiile

Înainte să cheltuiască banii pe orice altceva, experţii în consiliere financiară spun că cei mai buni economisitori de bani se plătesc pe ei înşişi punându-şi nişte bani într-un cont de economii.

Ţine cont de cele mai mici cheltuieli

Chiar şi de un latte! Încă o dată: notează-ţi fiecare cheltuială în parte. Chiar şi pe cele mai mici!

„Merit şi eu, măcar o dată!“

De câte ori nu ţi-ai spus asta? Nu, nu meriţi! Dacă trăieşti de la un salariu la altul, fără să reuşeşti să pui nimic deoparte, înseamnă din start că nu ţi-ai permite să fii accidentată sau o boală ţi-ar pune finanţele pe butuci. Dacă nu-ţi permiţi o maşină nouă sau o zi la spa, adevărul este că nu, nu meriţi. Sorry!


Sursa foto: money.howstuffworks.com