Ridichea neagră, de folos în crizele biliare

1 74114 original jpg jpeg

Dacă simţi o durere puternică în partea dreaptă a abdomenului, chiar sub coaste, e semn că suferi de colici biliare. În crizele acute, durerea poate să iradieze către centrul abdomenului sau către partea dreaptă a spatelui. Din fericire, există leac pentru această problemă.

De regulă,colicile biliare apar în urma unei mese copioase sau bogate în alimente grase. Cele mai frecvente cauze ale crizei sunt fie litiaza biliară (pietrele la bilă),fie colecisita. În afară de durere,suferindul poate avea crampe,vărsături,transpiraţii reci,febră.

Un remediu vechi

Ridichea neagră e folosită din vechime în medicina populară. A fost utilizată şi în antichitate,şi în Evul Mediu,când se credea că proprietăţile sale pot contracara efectele otrăvirii,dar şi ale răcelii sau ale diverselor neplăceri digestive. Rădăcinoasa având denumirea ştiinţifică Raphanus sativus te ajută să treci cu bine peste iarnă şi te vindecă de răcelile de sezon. Are coaja de culoare neagră,iar miezul ei alb se consumă crud ori sub formă de suc.

Efecte benefice

Bogată în uleiuri volatile,în vitamine (A,C,B1,B2,E) şi minerale (calciu,fosfor,magneziu,sodiu,potasiu),rădăcinoasa este un aliat în numeroase boli:migrene,viroze respiratorii,litiază renală şi biliară,dischinezie biliară,constipaţie,astm,bronşite,reumatism şi gută. De asemenea,este un bun detoxifiant,stimulează pofta de mâncare şi echilibrează atât nivelul de apă din corp,cât şi pe cel de sare.

Sucul dizolvă calculii biliari

Specialiştii în fitoterapie spun că sucul proaspăt de ridiche neagră contribuie la dizolvarea calculilor biliari (aşa-numitele pietre la bilă) şi la scăderea în intensitate a durerilor. Curăţă ridichea de coajă,dă-o prin răzătoare şi stoarce fâşiile obţinute cu ajutorul unei site sau printr-o bucată de tifon. Bea înainte de fiecare masă principală a zilei câte o ceaşcă. În acest timp nu consuma carne,mezeluri,ouă,brânză,băuturi alcoolice sau condimente. Dacă nu poţi să bei trei căni pe zi,poţi bea una singură dimineaţa,pe stomacul gol,apoi se recomandă să stai culcată pe partea dreaptă 30 de minute.

Atenţie! Nu consuma suc dacă suferi de gastrită hiperacidă!

Suc şi miere

Dacă nu îţi place gustul natural al sucului,îl poţi îndulci cu miere,astfel:la o cană de suc de ridiche neagră (250 ml),adaugă jumătate de pahar de miere şi ia câte 4-5 linguri din acest lichid între cele trei mese ale zilei. Mai poţi prepara suc astfel:ia o ridiche mare,scobeşte-o şi umple-o cu miere. Trebuie să o laşi aşa circa o săptămână,pentru ca mierea să se combine cu principiile active ale rădăcinoasei şi să devină aproape lichidă. Acest remediu se ia de 4-5 ori pe zi (se umple o lingură),între mese.

Cocktail din 4 legume

Tot pentru eliminarea pietrelor la bilă poţi mai poţi prepara un altfel de suc. Ai nevoie de un castravete,o ridiche neagră,un morcov şi o sfeclă. Curăţă-le,taie în bucăţi mici – fii atentă,să fie fie în proporţii egale- şi adaugă-le în storcător. Dacă îţi place sucul mai apos,adaugă în aparat şi ceva apă. Bea imediat după preparare 200 ml de suc,de trei ori pe zi,dimineaţa,la prânz şi seara. Dacă faci mai mult şi-l pui la frigider se oxidează,pierzându-şi proprietăţile. Este indicat să-l bei până la eliminarea calculilor.

Sfatul specialistului

Dr. Daniela Buşneag,specialist în medicină generală,apifitoterapie şi homeopatie,Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia,Bucureşti

Sucul de ridiche neagră poate ajuta în topirea şi eliminarea nisipului şi pietrelor de la nivelul vezicii biliare. În funcţie de perioada din an în care se face cura,primăvara se poate folosi sucul de la ridichile albe şi roşii iar iarna,de la ridichile negre. Cura se face timp de 6 săptămâni. Se începe dimineaţa pe stomacul gol,cu 100 ml,şi se creşte treptat în decursul a trei săptămâni la 400 ml,pentru a scădea din nou,în următoarele trei săptămâni,la 100 ml. Nu se administrează sucul celor care suferă de afecţiuni gastrice şi intestinale. În cazul celor care au probleme cu stomacul şi intestinele,se poate asocia,în părţi egale,sucul de ridiche cu cel de cartof crud. În timpul curei cu suc de ridiche se poate consuma ceai din următoarul amestec de plante:păpădie,tarhon,troscot şi osul iepurelui. Se face infuzie dintr-o linguriţă de amestec la 300 ml apă clocotită şi se beau 2-3 căni pe zi,3 luni.



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg