Damasc şi satin de bumbac

Varianta de lux în materie de ţesătură mai groasă de bumbac pentru cearşafuri o reprezintă damascul de bumbac. Un set de 1 persoană costă în jur de 125 lei, iar cele pentru două, între 150 – 200 lei. Deşi preţul poate părea mare, astfel de aşternuturi vor rezista mai mult de zece ani, dacă respecţi instrucţiunile de spălare. Damascul şi bumbacul satinat suportă atât spălarea la temperaturi ridicate, cât şi călcarea, adică o igienă perfectă.

Tricot

A intrat în viaţa noastră sub formă de tricouri, apoi de pijamale. Dacă ne face somnul mai plăcut în caliitate de îmbrăcăminte pentru noapte, a fost binevenit şi ca materie primă pentru cearşafuri. Tricotul este uşor şi elastic, plus că are o mare putere de absorbţie a umidităţii, vara fiind recomandate aşternuturile dintr-un singur strat, iar iarna, din strat dublu de tricot.

Frotir şi finet

La fel ca şi tricotul, frotirul este folosit mai cu seamă ca husă pentru protejarea saltelei, pusă sub cearşaf, dar şi ca materie primă pentru aşternuturi. Ţine cald, fără să te facă se transpiri excesiv, dar poate fi aspru la atingere. Cum ţesătura nu este din bumbac 100%, prezenţa fibrelor sintetice din compoziţie poate fi neplăcută pentru persoanele cu piele sensibilă. Tricotul, frotirul şi finetul pot forma ciuciuleţi, în timp.

Bumbacul creponat

După ce timp de sute de ani idealul în domeniu l-a reprezentat suprafaţa imaculată, perfect plană, aspectul accidentat şi colorat al lenjeriilor creponate a fost ceva cu totul inedit. La fel ca şi frotirul şi tricotul, are marea calitate că nu necesită călcare. În plus, datorită stratului de aer format în denivelările materialului, ţesătura creponată este călduroasă iarna şi răcoroasă vara.

Bine de ştiut

•    Cât de des trebuie schimbate cearşafurile, depinde de câte persoane dorm în ele. Dacă doarme o femeie singură, sănătoasă, care nu mănâncă în pat, cearceafurile pot fi schimbate chiar la două săptămâni. Un cuplu sau o persoană singură, dar bolnavă, care transpiră mult, ar fi indicat să pună alte aşternuturi după câteva zile.
•    În funcţie de aceleaşi criterii afli şi câte seturi de pat ar fi necesare – cel puţin două, nu mai mult de patru de persoană sau de cuplu.
•    Pentru spălat, respectă indicaţiile de pe etichetă. Usucă aşternuturile în aer liber, vor mirosi mult mai plăcut.
•    În funcţie de tipul de fibră şi de ţesătură, aşternuturile ar trebui spălate la 40 – 60 grade, ca să nu li se altereze culoarea