Aşa te protejezi de coronavirus

Virusul care produce atâta panică în întreaga lume face parte din grupul coronavirusurilor şi poartă numele de COVID-19. Deşi nu este cel mai agresiv dintre virusurile care produc infecţii respiratorii, se răspândeşte uşor şi poate fi fatal pentru categoriile vulnerabile (bolnavi cronic, vârstnici). Deci, este bine să ne ferim de el.
Se transmite cu repeziciune
Virusul se transmite prin picăturile aşa-numite Pflugge, pe care o persoană infectată le împrăştie în aer când tuşeşte sau când strănută ori prin obiecte contaminate din exterior (balustrade, bare de susţinere din mijloacele de transport în comun) sau din casă (clanţele uşilor, întrerupătoare). Persoanele care au cel mai mare risc de a face boala sunt rudele sau personalul medical care au în grijă pacienţi deja infectaţi. Febra şi problemele respiratorii (tusea, dificultatea de a respira) sunt simptomele uşoare ale bolii. În cazurile grave, se ajunge la pneumonie, la colaps renal şi chiar la deces.
Mituri despre virusul-sperietoare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică rapoarte periodice despre situaţia privind efectele noului virus. De asemenea, desfiinţează câteva mituri despre aşa-zise măsuri preventive.
- Utilizarea alcoolului sau clorului pe piele, precum şi a lămpilor cu ultraviolete sunt contraindicate, întrucât pot irita pielea şi mucoasele. Cea mai eficientă măsură de protecţie este spălarea mâinilor cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante pe bază de alcool.
- Usturoiul, cu toate că poate avea unele proprietăţi antimicrobiene, nu este eficient în prevenirea infecţiei cu coronavirus. La fel se întâmplă şi în cazul uleiului de susan.
- Antibioticele nu acţionează asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor, deci pot fi utilizate doar când o viroză se complică printr-o infecţie bacteriană. Atunci, medicul realizează antibiograma, analiza bacteriilor existente, şi recomandă un anumit antibiotic la care acestea sunt sensibile.
- Persoanele vârstnice sau bolnavii cronic au imunitatea afectată şi, prin urmare, pot contracta forme mai severe de boală.
- Nu s-a descoperit încă niciun caz de coronavirus la animalele de companie. Totuşi, este important să menţii regulile de igienă în casă şi să te speli pe mâini după fiecare interacţiune cu câinele sau cu pisica.
Mai citeşte şi: Lumea în vremea gripei spaniole. Cum a fost în timpul celei mai grave pandemii din istoria modernă
Măsuri necesare ca să te protejezi de coronavirus
Fiind un virus nou, se ştiu puţine despre el şi nu a fost creat încă un vaccin care să ne protejeze de acţiunea lui. Măsurile preventive sunt: acoperirea gurii şi a nasului cu batista sau cu cotul când tuşim sau strănutăm; evitarea contactului direct cu persoanele bolnave; folosirea echipamentului de protecţie în unităţile medicale. În cazul apariţiei unor simptome specifice unei infecţii respiratorii, mai ales după o călătorie, mergi la medic cât mai repede.
Sfatul specialistului: Dr. Chaban M. Issam, medic medicină generală, Ambulanţa PULS
,,Virusul se transmite prin contact direct, prin secreţii respiratorii eliminate prin tuse sau prin strănut şi prin atingerea suprafeţelor contaminate. Încă nu se ştie exact cât timp supravieţuieşte virusul pe suprafeţe, însă poate fi eliminat cu simpli dezinfectanţi. Printre simptome se numără febra, tusea şi dispneea.
În cazurile mai grave, infecţia poate duce la pneumonie sau la dificultăţi de respiraţie. Iar ca măsuri de precauţie recomandate pentru evitarea contaminării vă recomandăm: spălaţi-vă mâinile frecvent cu apă şi cu săpun sau curăţaţi-le cu un dezinfectant de mâini pe bază de alcool; acoperiţi-vă gura şi nasul când tuşiţi sau când strănutaţi; evitaţi contactul direct cu orice persoană cu simptome de răceală sau de gripă; adresaţi-vă medicului dacă aveţi febră, tuşiţi sau respiraţi greu; evitaţi spaţiile aglomerate (transportul în comun, mall-urile, cinematografele)".
Mai citeşte şi: 6 cauze neaşteptate ale stării de greaţă