Cafeaua, pe cale de dispari┼úie ├«n urm─âtorii ani din cauza schimb─ârilor climatice, avertizeaz─â speciali┼čtii

1 shutterstock 278456510 jpg jpeg

Din p─âcate, este posibil s─â nu ne bucur─âm prea mult de beneficiile cafelei. Potrivit ecologi┼čtilor, exist─â ┼čanse mari ca ├«n 20 sau 30 de ani, soiurile de cafea pe care le bem azi s─â dispar─â ┼či, cel mai probabil, o s─â consum─âm un ├«nlocuitor al cafelei.

A┼ča cum precizeaz─â speciali┼čtii, problema este ritmul accelerat al schimb─ârilor climatice. Cultivarea cu succes a cafelei are trei premise, scrie Inc.com

1) un climat tropical cald ┼či stabil, cu cre┼čteri care men┼úin temperatura aerului ├«ntre 18-21 grade Celsius

2) sol bogat plin de nutrienţi care s-au dezvoltat de-a lungul mileniilor

3) un mediu ecologic divers, rezistent ├«mpotriva d─âun─âtorilor. 

Cele mai mari 20 de ┼ú─âri produc─âtoare de cafea sunt: Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia, Etiopia, Honduras, India, Uganda, Mexic, Guatemala, Peru, Nicaragua, China, Coasta de Filde┼č, Costa Rica, Papua Noua Guinee, Tanzania ┼či El Salvador. Dar practic toate t─ârile din ÔÇ×centura tropical─âÔÇŁ au o produc┼úie de cafea. Mai nou, exist─â ├«ncerc─âri pentru planta┼úii de cafea ├«n China, datorit─â cre┼čterii poularitatii cafelei ├«n ┼ú─ârile asiatice ├«n detrimentul ceaiului, potrivit CoffeeDesigners.ro

Din p─âcate, ÔÇ×centura de cafeaÔÇŁ este extrem de vulnerabil─â la schimb─ârile climatice. ├Än cazul ├«n care aerul este prea rece sau prea cald, acesta afecteaz─â cre┼čterea plantei, rezult├ónd ├«n boabe ├«ng─âlbenite cu un gust alterat. 

Schimb─ârile climatice creeaz─â un mediu stresant, propice parazi┼úilor ┼či apari┼úiei bolilor la plante. Toate acestea cresc fragilitatea culturii de cafea ┼či pot duce la apari┼úia unor putregaiuri care vor distruge speciile de plante, precum cea care a distrus adev─âratele banane ├«n anii '50.

├Än ceea ce prive┼čte produc┼úia la nivel mondial, cele mai cunoscute ┼či importante specii cultivate sunt soiurile de Coffea Arabica ┼či Coffea Canephora, denumit─â ┼či Robusta. Etiopia este deja o ┼úar─â pe care schimb─ârile climatice o afecteaz─â. 

Etiopia, care are 90 de milioane de oameni, este una dintre cele mai predispuse la secet─â. ┼óara se confrunt─â cu numeroase provoc─âri de dezvoltare care ├«i agraveaz─â vulnerabilitatea la schimb─ârile climatice, cum ar fi cre┼čterea temperaturii sau a precipita┼úiilor neregulate. 

Nu exist─â nicio garan┼úie c─â o specie pe care am putea cultiva s─â fie rezistent─â la putregai ┼či la d─âun─âtori ar avea acela┼či gust ca b─âutura de care ne bucur─âm ast─âzi. S-ar putea s─â fie ca bananele de ast─âzi - o cultur─â care seam─ân─â fizic cu originalul, dar f─âr─â gust.Recente

Nunta jpg
Beyonce jpg
Superman   Dean Cain png
miss universe australia jpg
jaclyn smith actrita jpg
Sunete jpg
Kim Kardashian jpg
pretentios   shutterstock 2153636113 jpg
Untold jpg
Elena Ghica Dora d'Istria 4 jpeg
Competitie jpg
Longevitate jpg
Quokka   animal jpg
Facebook jpg
elvis jpg
Suzanne Somers 2 shutterstock 537518347 jpg
muzica   chitara   guitars gcfe5d960e 1280 jpg
Zishe Breitbart jpeg
Dakota Johnson jpg
panza de paianjen shutterstock 1761418589 jpg