Cafeaua, pe cale de dispariţie în următorii ani din cauza schimbărilor climatice, avertizează specialiştii

1 shutterstock 278456510 jpg jpeg

Din păcate, este posibil să nu ne bucurăm prea mult de beneficiile cafelei. Potrivit ecologiştilor, există şanse mari ca în 20 sau 30 de ani, soiurile de cafea pe care le bem azi să dispară şi, cel mai probabil, o să consumăm un înlocuitor al cafelei.

Aşa cum precizează specialiştii, problema este ritmul accelerat al schimbărilor climatice. Cultivarea cu succes a cafelei are trei premise, scrie Inc.com

1) un climat tropical cald şi stabil, cu creşteri care menţin temperatura aerului între 18-21 grade Celsius

2) sol bogat plin de nutrienţi care s-au dezvoltat de-a lungul mileniilor

3) un mediu ecologic divers, rezistent împotriva dăunătorilor. 

Cele mai mari 20 de ţări producătoare de cafea sunt: Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia, Etiopia, Honduras, India, Uganda, Mexic, Guatemala, Peru, Nicaragua, China, Coasta de Fildeş, Costa Rica, Papua Noua Guinee, Tanzania şi El Salvador. Dar practic toate tările din „centura tropicală” au o producţie de cafea. Mai nou, există încercări pentru plantaţii de cafea în China, datorită creşterii poularitatii cafelei în ţările asiatice în detrimentul ceaiului, potrivit CoffeeDesigners.ro

Din păcate, „centura de cafea” este extrem de vulnerabilă la schimbările climatice. În cazul în care aerul este prea rece sau prea cald, acesta afectează creşterea plantei, rezultând în boabe îngălbenite cu un gust alterat. 

Schimbările climatice creează un mediu stresant, propice paraziţilor şi apariţiei bolilor la plante. Toate acestea cresc fragilitatea culturii de cafea şi pot duce la apariţia unor putregaiuri care vor distruge speciile de plante, precum cea care a distrus adevăratele banane în anii '50.

În ceea ce priveşte producţia la nivel mondial, cele mai cunoscute şi importante specii cultivate sunt soiurile de Coffea Arabica şi Coffea Canephora, denumită şi Robusta. Etiopia este deja o ţară pe care schimbările climatice o afectează. 

Etiopia, care are 90 de milioane de oameni, este una dintre cele mai predispuse la secetă. Ţara se confruntă cu numeroase provocări de dezvoltare care îi agravează vulnerabilitatea la schimbările climatice, cum ar fi creşterea temperaturii sau a precipitaţiilor neregulate. 

Nu există nicio garanţie că o specie pe care am putea cultiva să fie rezistentă la putregai şi la dăunători ar avea acelaşi gust ca băutura de care ne bucurăm astăzi. S-ar putea să fie ca bananele de astăzi - o cultură care seamănă fizic cu originalul, dar fără gust.



Recente

Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg