Soluţii de urgenţă pentru patrupedul tău

Este mai agitat decât de obicei, chiar agresiv sau, din contră, dă semne de letargie? Poate fi ceva trecător sau este o tulburare care necesită intervenţia veterinarului? Află cum să le diferenţiezi şi ce alte simptome anunţă problemele majore de sănătate ale companionului tău!
A suferit o arsură
Spală locul cu apă rece şi aplică antiseptic unguent special pentru arsuri,folosind un beţişor cu vată.
Pentru a preveni arsurile,fii atentă la ce face animăluţul tău când se află în bucătărie!
Are convulsii
Lumina puternică va înteţi accesul convulsiilor,aşa că e indicat să aşezi patrupedul într-un loc mai întunecos.
Pentru că-şi poate muşca limba,foloseşte un baton sau o jucărie care să-i menţină gura deschisă.
Are o reacţie alergică
Înţepăturile de insecte,substanţele chimice de uz casnic şi chiar unele alimente pot da reacţii alergice câinelui.
Se manifestă prin umflarea şi prin înroşirea botului,a urechilor,a zonei din jurul ochilor sau a pielii capului.
A înghiţit un os
Dacă ingerează un fragment de os care s-a oprit pe esofag,numai veterinarul îl poate ajuta.
Urmează o procedură cu anestezie,după care va trebui să-l supraveghezi să nu adoarmă sau să nu bea apă,căci i-ar putea afecta plămânii.
Respiră zgomotos
Dacă s-a înecat,s-a intoxicat sau are probleme mai grave de sănătate,cum ar fi o boală infecţioasă ori de inimă,animalul începe să respire cu greutate,este agitat sau leşină.
Mută-l într-un loc răcoros,la umbră şi acoperă-l cu un prosop umezit în apă rece. Nu folosi gheaţă! Şi cheamă urgent un medic veterinar.
Are probleme digestive
Intoxicaţiile,paraziţii intestinali şi bolile infecţioase sunt doar trei dintre cauzele care pot declanşa crize repetate de vomă sau de diaree.
Dacă apar de două-trei ori la 12 ore,mergi la veterinar! Între timp,nu-i da să mănânce,ci numai să bea puţină apă.
S-a otrăvit
Când ajunge să înghită produse toxice sau obiecte mici,cea mai indicată măsură est
e să prepari o soluţie concentrată din sare şi apă care-i va provoca vomă.
Încearcă să i-o administrezi treptat,cu pauză de câteva secunde,aşteptând să se liniştească dacă observi că începe să tuşească.
Se balonează
Când ajung la vârste înaintate,câinii de talie mare se balonează des din cauza fermentării unor alimente mâncate în exces.
Abdomenul li se umflă,ducând la o complicaţie numită dilatare sau torsiune gastrică.
Îţi poţi da seama că este o urgenţă după faptul că animalul respiră mai greu,stă retras,este agresiv sau agitat. Nu-i da nimic să mănânce sau să bea şi du-l rapid la doctor!
A fost lovit sau a căzut de la înălţime
Dacă în urma unui accident un animal este rănit,fie că a fost lovit de o maşină,fie că a căzut,este posibil să fi suferit hemoragii interne. Indicat ar fi să nu-l mişti din loc şi să chemi un veterinar la faţa locului.
Cum nu întotdeauna acest lucru este posibil,transportă-l la un cabinet,ridicându-l cu grijă şi aşezându-l pe o scândură sau pe o suprafaţă tare,acoperit cu o pătură.
Cabinete veterinare non-stop
Află care este cel mai apropiat cabinet veterinar non-stop,accesând site-ul Asociaţiei Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie,www.amvac.ro (în partea de jos a primei pagini) şi pe site-ul Asociaţiei „Cuţu,Cuţu”,www.cutu-cutu.ro (la secţiunea „Sfatul profesionistului”)
Dacă pisica ta refuză mâncarea,este somnolentă,se ascunde şi devine irascibilă când o deranjezi,poate avea lipidoză hepatică,o boală gravă a ficatului,care poate fi mortală.