Ce este ICSI şi cui îi este de ajutor

1 inferetilitate jpg jpeg

Tehnicile de reproducere umană asistată evoluează permanent. Scopul urmărit este acela de a oferi şansa de a deveni părinţi câtor mai multe cupluri care se confruntă cu infertilitatea, în funcţie de cauzele acesteia. Una dintre ele este ICSI, tehnică pe care ne-o explică Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

ICSI este prescurtarea de la Injectare Intracitoplasmică de Spermatozoizi. Procedura este recomandată în acele situaţii în care analizele partenerului stabilesc ca şi cauză a infertilităţii calitatea redusă a spermei acestuia. Astfel, fertilizarea pe cale naturală nu poate avea loc din motive precum cantitatea redusă de spermă, motilitatea limitată a spermatozoizilor sau un număr ridicat de spermatozoizi malformaţi.

Dacă în tehnica de fertilizare in vitro tradiţională ovocitele şi celulele spermatice intră în contact într-un mediu de cultură în care sunt puse împreună, pentru a fertiliza şi a obţine embrioni, în ICSI procedura diferă în această etapă. În unele situaţii, având în vedere problemele legate de calitatea spermei, spermatozoizii sunt recoltaţi individual, prin puncţie testiculară. Apoi se procedează la microinjectarea directă, intraovular, a unui singur spermatozoid, cel mai calitativ dintre cei recoltaţi. Odată fertilizat ovulul, embriologul va supraveghea în continuare, în laborator, evoluţia embrionului, timp de trei sau cinci zile, până va fi transferat în uterul femeii.

Până la etapa aceasta, de microinjectare în laborator a ovulului cu o celulă spermatică, vor fi parcurşi aceeaşi paşi ca şi în cazul fertilizarii in vitro tradiţionale. Aşadar (cu rare excepţii) se demarează tratamentul de stimulare hormonală ovariană a femeii, pentru a încuraja dezvoltarea unui număr cât mai mare de foliculi pentru extragerea a cât mai multe ovocite fecundabile. Numărul şi stadiul de dezvoltare al foliculilor va fi monitorizat ecografic.

Recoltarea spermei

După 36 de ore de la administrarea injecţiei de stimulare a ovulaţiei, ovocitele sunt recoltate şi transferate în mediu de cultură. În exact aceeaşi zi vor trebui recoltate şi celulele spermatice.

„Anterior recoltării celulelor spermatice, partenerul va trebui să aibă o perioadă de abstinenţă sexuală de 2-3 zile. Coordonarea între momentul recoltării ovocitelor şi cel al celulelor spermatice poate fi dificil de realizat, pentru că trebuie să se încadreze în anumiţi parametri de timp. Mai exact, între momentul ejaculării şi cel al recoltării celulelor spermatice nu trebuie să treacă mai mult de două ore. Chiar dacă este mai confortabil pentru pacient să aducă mostra de acasă, de preferat e să fie recoltată în cadrul clinicii în care are loc, în aceeaşi zi, fertilizarea prin metoda ICSI”, precizează dr. Vythoulkas.

Colectarea chirurgicală de celule spermatice prin puncţie testiculară este realizată de un medic urolog, sub anestezie locală. Ce este important de precizat este faptul că, asemeni FIV tradiţional, nici folosirea tehnicii ICSI nu garantează obţinerea unei sarcini.

„Nu sunt excluse eşecuri în care un ovocit nu devine embrion nici dacă îi este injectată celula spermatică. Cum nu există nici garanţia că, ulterior fertilizării, embrionul nu se va opri din dezvoltare”,  mai adaugă dr. Vythoulkas. Şi o ultimă precizare: dacă fertilizarea prin ICSI este reuşită, nu este exclusă nici în această situaţie posibilitatea obţinerii unei sarcini gemelare. 

Sursă imagine: doctissimo.frRecente