Remedii contra înţepăturilor de insecte

1 82136 original jpg jpeg

Nu putem scăpa pe perioada verii de înţepăturile de insecte, oricât de mult am încerca să ne ferim. Remediile verzi alină iritaţia şi mâncărimile provocate de micile lighioane.  

Pătrunjelul calmează mâncărimea

Compresele îmbibate cu suc de pătrunjel şi aplicate pe locul înţepăturii au efect calmant, la fel şi cele cu decoct. Acesta se obţine din 100 g de seminţe de pătrunjel la un litru de apă. Fierbe 20-25 de minute, strecoară, lasă să se răcească lichidul şi aplică compresa pe locul iritat. Lasă să acţioneze 10 minute şi repetă procedeul de mai multe ori pe zi.

Bine de ştiut!

Efecte similare pătrunjelului au şi remediile din leuştean.

Busuiocul ameliorează durerea

Înţepătura de albină sau de viespe provoacă durere sub formă de arsură, însoţită de roşeaţă şi de senzaţia de mâncărime. Mărunţeşte frunzele plantei şi aplică pe locul afectat. Lasă să acţioneze până la dispariţia durerii.

Ceapa şi varza alungă usturimea

Fitoterapeuţii recomandă în acest caz remediile pe bază de ceapă şi varză. Inflamaţia se reduce dacă pui pe locul înţepăturii o felie de ceapă sau o frunză de varză proaspătă peste care aplici un bandaj. Iar neplăcuta senzaţie de usturime se poate ameliora dacă foloseşti cataplasme cu busuioc.

Cimbrul, efect analgezic

De ajutor este şi infuzia din cimbru. O obţii din 1-2 linguri de la plantă la o cană de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 8-10 minute, filtrează şi tamponează zona respectivă cu o compresă îmbibată ori de câte ori este necesar.  

Gălbenelele, bun cicatrizant

Obţii tinctură de gălbenele din 20 g de flori la 100 ml de alcool dublu rafinat.  Lasă totul la macerat 7-8 zile. Amestecă într-o sticlă 10 g de tinctură şi 100 ml de apă fiartă şi răcită. Aplică apoi sub formă de compresă pe locul ciupiturii. De ajutor este şi infuzia preparată din 30 g de plantă la 1 litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, strecoară şi tamponează zona înţepăturii cu lichidul obţinut, de câteva ori pe zi.

Arnica, rol antiinflamator

Arnica are proprietăţi antiinflamatoare, analgezice şi antiseptice. Prepară o tinctură de leac din 10 g de flori uscate de arnică la 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Lasă la macerat 8 zile. Aplică apoi pe locul înţepăturii o compresă cu tinctură de arnică (diluată în părţi egale cu apă fiartă şi răcită), de câteva ori pe zi.

Uleiurile esenţiale, proprietăţi dezinfectante

Uleiurile esenţiale extrase din plante - lavandă, cimbru, eucalipt, rozmarin şi mentă -  calmează durerea, reduc senzaţia de mâncărime şi au proprietăţi dezinfectante. Combină în părţi egale ulei esenţial de lavandă cu ulei de floarea-soarelui sau cu ulei de măsline, după care tamponează locul înţepăturii ori de câte ori este nevoie.   

Truc CPF

Mâncărimea cauzată de înţepătura de ţânţari scade, dacă tamponezi locul respectiv cu câteva picături de ulei de mentă amestecate cu alcool.



Recente

femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg