Cum îmbunătăţeşti circulaţia sangvină

1 69118 original jpg jpeg

Fie că afară e frig, fie nu, îţi simţi mai tot timpul mâinile şi picioarele reci. Acesta este un semn că sângele ajunge mai greu la extremităţile corpului. Însă, din fericire, neplăcerea cu care te confrunţi poate fi ţinută sub control.

Proasta circulaţia a sângelui este însoţită adesea de simptome precum mâini şi picioare reci,dureri de cap,amorţeală a membrelor şi vindecarea foarte lentă a rănilor. Netratată,această problemă poate fi un factor de risc în declanşarea infarctului,a atacului cerebral sau a aterosclerozei (depuneri de grăsime pe pereţii interiori ai vaselor de sânge).

Cauze

Dacă te confrunţi cu proasta circulaţie a sângelui,primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să depistezi cauza. În unele situaţii,circulaţia sangvină deficitară este moştenită genetic,însă,de obicei,factorii cei mai comuni sunt fumatul,stilul de viaţă sedentar şi obezitatea. Aceştia duc în timp la îngustarea arterelor,lucru care nu mai permite vaselor sangvine să transporte suficient sânge bogat în oxigen către toate organele vitale.

Ce suplimente poţi lua

Magneziul este indicat în această problemă,fiindcă ajută la buna funcţionare a sistemului nervos,îmbunătăţeşte capacitatea mentală,ameliorează amorţelile şi crampele de la nivelul membrelor,prevenind apariţia aterosclerozei şi a infarctului miocardic. Aşadar,discută cu medicul tău pentru a-ţi stabili doza optimă de magneziu pe zi. 

La fel de eficiente sunt şi suplimentele care conţin acizi graşi Omega-3,fiindcă stimulează circulaţia sângelui către extremităţi,menţin în limite normale nivelul colesterolului,scad inflamaţiile din corp şi reduc durerile articulare ori musculare.

Citeşte şi:

Slăbeşte în funcţie de grupa sangvină!

Remedii naturale pentru detoxificarea sângelui şi ficatului

Rolul masajului terapeutic

O metodă eficientă de stimulare a circulaţiei sangvine este masajul terapeutic. Efectuată cu regularitate,această procedură medicală folosită încă din antichitate previne apariţia venelor varicoase (vase dilatate şi dureroase) de la nivelul picioarelor. În plus,masajul contribuie la buna funcţionare a sistemului limfatic,care ajută organismul să lupte  împotriva infecţiilor.

Sfatul specialistului

Dr. Nelu Merliu,medic primar medicină internă,Centrul Medical Medsana

Tel:021.9607

Circulaţia sangvină se referă atât la circulaţia venoasă,cât şi la cea arterială,fiecare din cele două fiind cauzate de un număr foarte mare de afecţiuni. Pentru un diagnostic corect şi,implicit,un tratament adecvat,este necesar un consult la medicul specialist. Ca măsuri generale de activare a circulaţiei sângelui se recomandă oricărei persoane,indiferent de vârstă,exerciţiile fizice moderate,aplicarea unor manevre şi procedee specifice (acestea se stabilesc de comun acord cu medicul în funcţie de istoricul pacientului) şi duşurile scoţiene (alternarea de apă rece şi apă caldă). Toate acestea stimulează circulaţia sangvină la nivelul fiecărui organ,menţin elasticitatea pielii şi îmbunătăţesc sănătatea articulaţiilor şi a musculaturii.