Nutriţionistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă : „Am ajuns să credem că ciorba şi mămăliga cu brânză sunt prea banale, aşa ca adoptăm tot ce vine din exterior”

1 mihaela bilic nutritionist jpg jpeg

Nutriţionistul Mihaela Bilic susţine că avalanşa de alimente de import şi preluarea obiceiurilor alimentare din străinătate nu fac decât să ne dăuneze sănătăţii. Medicul a lansat recent o carte, „Abc de nutriţie” adresată copiilor şi, cu această ocazia, a acordat un interviu în care pune problema alimentaţiei în România.

Mihaela Bilic este de părere că ceea ce mănâncă un părinte se va reflecta şi în alimentaţia copilului său, indiferent de “ispitele” culinare existente în jur. Mai exact, părinţii mănâncă haotic şi nesănătos, dar încearcă din răsputeri să-i hrănească pe cei mici cu orice, mai puţin mâncare românească.  

Citeşte şi: Produsul pe care orice femeie îl are în geantă este soluţia pentru tăieturi şi vânătăi

“Cred că dacă ne-am fi păstrat tradiţiile ar fi fost mai bine. Am constatat cu mâhnire şi îngrijorare că tradiţiile au fost uitate şi nesocotite. Aproape că vrem să ne dezicem de perioada aia în care am suferit. Şi acum a venit abundenţa asta şi avem impresia că produsele astea noi sunt mai bune decât ale noastre, pe care le percepem ca depăşite. Ajungem să credem că ciorba şi mămăliga cu brânză şi smântână sunt mult prea banale ca să fie valoroase, aşa că suntem înclinaţi să adoptăm tot ce vine din exterior, nu numai produsele, ci şi informaţiile”, spune Mihaela Bilic, într-un interviu pentru Adevărul.

Când copilul iese din familie, merge la prieteni, vede că alţi copii mănâncă ceea ce lui nu i se oferă acasă ori i se interzice. Cum procedează părintele în acest caz?, a fost întrebat specialistul.

“Lucrurile nu trebuie să fie dramatizate, spuse pe un ton excesiv, ci trebuie explicat că sunt lucruri care trebuie mâncate mai rar şi altele care sunt alimente de baza, pe care le mâncăm în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi, şi va înţelege în timp că lucrul ăla este o excepţie. Trebuie să le permiţi să mănânce şi astfel de alimente, dar într-un cadru organizat şi cu o anumită frecvenţă. Este utopic să crezi că nu se va atinge niciodată de ceva anume. Pe de altă parte, în casă trebuie să se mănânce în 80% din timp lucruri banale, rudimentare, să vezi că sunt materie primă: lapte, brânză, carne, ouă, peşte, legume, fructe.

Citeşte şi: Remedii împotriva fumatului: Lista alimentelor care te scapă de ţigări

Cât mai mult neprelucrat, cât mai mult gătit în casă. Lucruri care ţin de firesc şi de bun-simţ. Este mâncarea pe care o mâncam şi noi când eram copii, când nu găseam atât de multe alimente ambalate şi prelucrate. Industria alimentară nu le face neapărat mai nesănătoase, dar sunt extrem de concentrate, foarte multe calorii concentrate într-un volum mic. Aşa că nici nu trebuie să mănânci mult ca să te îngraşi”, a explicat Mihaela Bilic.



Recente

pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg