Motivul pentru care unii se gâdilă mai mult ca alţii şi de ce nu te poţi gâdila singur

1 shutterstock 1583051530 jpg jpeg

Cauzele care produc mixtura stranie de plăcere, surpriză şi disconfort, sau ceea ce se numeşte gâdilat, au fost explicate. Şi se ştie acum şi de ce nu te poţi gâdila singur.

Dacă te gâdili uşor, cel mai probabil ştii acel amestec ciudat de plăcere şi disconfort, pe care îl resimţi când cineva te atinge în anumite zone ale corpului. Ai observat, desigur, şi că unii oameni se gâdilă mai uşor şi mai intens decât alţii. Studiile în domeniu spun că, indiferent de situaţie, totul este normal. „Ca în cazul oricărei experienţe senzoriale, oamenii au niveluri diferite de sensibilitate la atingere şi gâdilat‟, spune Alicia Walf, expert american în ştiinţe cognitive.

În funcţie de cum percepi gâdilatul, ca pe o formă de tortură sau ca pe ceva distractiv, se schimbă şi starea de spirit. Iată mai multe despre fascinanta ştiinţă a gâdilatului!

Ce provoacă senzaţia caracteriscă

De fiecare dată când eşti gâdilat, începe o reacţie în lanţ, care implică activitatea cerebrală şi simţul tactil. În primul rând, activează „terminaţiile nervoase din piele asociate cu durerea şi receptori senzoriali, care sunt sensibili la atingere uşoară şi presiune‟, spune Walf. De acolo, explică omul de ştiinţă, semnalele sunt emise către cortexul somatosenzorial din creier – aceasta este regiunea creierului în care este identificată atingerea. Prin structurile limbice, creierul interpretează cum se simte. Urmează ca el să te „îndemne‟ să chicoteşti reflexiv. „Râsul este procesat prin hipotalamus, o conductă care leagă starea de spirit de răspunsurile somatice‟, precizează Walf, care adaugă că „cerebelul din spatele creierului coordonează în mod rafinat toate aceste răspunsuri (şi toate procesele senzoriale şi de mişcare ale creierului)‟.

Chicoteşti când te gâdilă anumite persoane

Te întrebi de ce unii încep să chicotească înainte ca mâinile celuilalt să îi atingă? Î

n acest caz este vorba despre surpriză şi anticipare – precum şi de context. „Chicotirea în aşteptare se întâmplă adesea în prezenţa cuiva care te face să te simţi confortabil – nu cu un străin complet‟, spune Walf.

De ce? Teoria sugerează că ne amintim senzaţia plăcută produsă când am fost gâdilaţi de prieteni apropiaţi, de membri din familie, exact în momentele de înainte de gâdilare, iar acest lucru poate duce la izbucnirea unui val de chicotiri anticipate.

Cel mai probabil, începi să chicoteşti în prealabil, dacă ai amintiri fericite despre gâdilat cu persoana care intenţionează să te atingă şi dacă, în acel moment, ai o dispoziţie bună

De ce nu te poţi gâdila de unul singur?

Pentru a simţi acea senzaţie, trebuie să existe un element surpriză, iar acesta poate fi oferit doar de o altă persoană. De fapt, mai multe studii, inclusiv un raport privind gâdilarea, publicat în NeuroReport, sugerează că ne simţim gâdilaţi doar atunci când altcineva ne face asta. Astfel, creierul nostru – în special cerebelul - nu poate prezice ce senzaţie va urma.

@shutterstock



Recente

vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Lily Allen jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg